Kriptolar:
32355
Bitcoin:
$98.802
% 0.86
BTC Dominasyonu:
%59.8
% 0.27
Piyasa Değeri:
$3.25 T
% 4.66
Korku & Açgözlülük:
82 / 100
Bitcoin:
$ 98.802
BTC Dominasyonu:
% 59.8
Piyasa Değeri:
$3.25 T

Rusya, petrol ve gaz için Bitcoin kabul etmeyi düşünüyor

Rusya Federasyonu Devlet Duması Birleşik Rusya Partisi Milletvekili Pavel Zavalny, Rusya’nın petrol ve gaz ihracatı için Bitcoin ödemesi kabul edebileceğini öne sürdü.

BBC tarafından servis edilen habere göre Pavel Zavalny, dost olarak kabul edilen ülkelerin kripto para biriminde veya yerel para birimlerinde ödeme yapmasına izin verilebileceğini söyledi. Bu hafta ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “düşman olmayan” ülkelerin doğal gazını ruble ile satın almasını istediğini dile getirmişti.

Bu politikayla 2022’de yüzde 20’den fazla değer kaybı yaşayan rublenin değerinin artırılması amaçlanıyor. Zira Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası Batı Ülkeleri ve ABD, uyguladıkları ekonomik yaptırımlarla Rusya ekonomisine önemli bir darbe vurdu ve Rus rublesinin değerinin düşmesinde etkili oldu. Bununla birlikte, Rusya hâlâ dünyanın en büyük doğal gaz ihracatçısı ve ikinci en büyük petrol tedarikçisi konumunda bulunuyor.

Rusya Federasyonu Devlet Duması Enerji Komitesi Başkanı Pavel Zavalny Perşembe günü yaptığı açıklamada, ülkenin enerji ihracatı için ödeme almanın alternatif yollarını araştırdıklarını söyledi. Pavel yaptığı açıklamada Çin ve Türkiye’nin yaptırım baskısına karışmayan dost ülkeler arasında yer aldığını söyledi.

Zavalny, Uzun bir zamandır Çin’e ruble ve yuan için ulusal para birimlerinde anlaşmalara geçmeyi teklif ettiklerini dile getirirken Türkiye ile de lira ve ruble ödemelerini içerecek anlaşmalar üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

“Bitcoin ticareti de yapabilirsiniz”

Pavel Zavalny, gaz ve petrol ihracatında Bitcoin ile ödeme seçeneğini de gündeme getirebileceklerini dile getirdi. Konuyu yorumlayan piyasa analistleri ise volatilite riskine rağmen Rusya’nın en büyük kripto para biriminden fayda sağlayabileceğini düşünüyor.

Yapılan yorumlar arasında yaptırımların Rusya ekonomisine olumsuz etkisinin beklenenden hızlı gerçekleştiği vurgulanıyor. Ekonomiyi desteklemek için ise Bitcoin gibi varlıkların kullanılmasının toparlanmaya fayda getirebileceği görüşleri sunuluyor.

Diğer yandan Bitcoin’in volatil yapısı, riskleri de beraberinde getiriyor. Öyle ki Bitcoin, yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 30 oranında değer kaybetti. Bugün 44.000 dolara kadar yükselen Bitcoin, şu an yılbaşındaki fiyatından yüzde 6 düşük seyrediyor.

Bitcoin’in volatil fiyat hareketinden dolayı itibari para birimlerine ikame olarak Bitcoin kabul edilmesinin enerji ticaretine önemli ölçüde risk getirebileceği düşünülüyor.

Bunun yanında dost ülkeler tanımının kullanılması ise Bitcoin ödemelerinin kısıtlı olabileceği şeklinde yorumlandı. Zira Rusya’nın ticari anlamda en büyük ortaklarından biri olan Çin, kripto para kullanımını yasaklamış durumda.

Diğer yandan Çarşamba günü açıklama yapan Vladimir Putin, “dost olmayan” ülkelerle ruble ile ticaret yapılabileceğini açıklamasının ardından Rus para birimi, son 3 haftanın en yüksek seviyesine çıktı. Ancak şu anki gaz sözleşmelerinin büyük bir çoğunluğu euro olarak yapıldı. Avrupa Birliğinin doğal gaz kullanımında yüzde 40 oranında Rusya’ya bağlıyken Rusya’nın gaz sözleşmelerinde bir değişikliğe gidip gitmeyeceği henüz belirsizliğini koruyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir