Başkan Donald Trump, Kanada’dan yapılan ithalata %10 ek gümrük vergisi uygulayacağını açıkladı. Bu adım, Ronald Reagan’ın 1987’deki gümrük vergileri konuşmasını çarpıtan bir Kanada reklamına tepki olarak geldi. Dünya Serisi sırasında yayınlanan reklam milyonlarca Amerikan izleyicisine ulaştı ve tartışmayı alevlendirdi.
Trump, Truth Social paylaşımında, reklamların DERHAL kaldırılması gerektiğini ancak Dünya Serisi sırasında bilinçli olarak yayınlandığını ve bunun “sahtekârlık” olduğunu vurguladı. Bu durum, Kanada’ya uygulanan ek gümrük vergisinin %10 artırılmasının gerekçesi olarak gösterildi.
Trump, Truth Social paylaşımında, Kanada’nın reklamda “gerçekleri çarpıttığını” ve bunu “düşmanca bir eylem” olarak nitelediğini belirtti. Kanada, ABD-Meksika-Kanada Anlaşması kapsamındaki istisnalar dışında çoğu ürüne %35, çelik ve alüminyum gibi bazı ürünlere %50 gümrük vergisi uyguluyor.
Trump, Malezya’ya gitmek üzere Air Force One uçağıyla uçarken Truth Social platformunda yaptığı paylaşımda,
“Reklamlarının DERHAL kaldırılması gerekiyordu, ancak dün gece Dünya Serisi sırasında bunun bir SAHTEKARLIK olduğunu bile bile yayınlanmasına izin verdiler.”
Ontario Reklamı ve Ford’un Açıklamaları
Ontario Başbakanı Doug Ford, reklamın Pazartesi günü durdurulacağını ancak hafta sonu boyunca yayında kalacağını söyledi. Ford, “Ekibime, reklamımızı ilk iki Dünya Serisi maçında Amerikalılara iletmeye devam etmeleri talimatını verdim,” dedi.
Vakıf ayrıca, Kanada’nın konuşmayı izin almadan kullandığını ve videoyu seçici şekilde düzenlediğini belirterek yasal seçeneklerini değerlendirdiğini açıkladı.
Toronto Blue Jays’in, Los Angeles Dodgers’ı 11-4 yendiği maçta reklam milyonlarca kişi tarafından izlendi. Ford, reklamın amacının Amerikan izleyicisine gümrük vergilerinin işçiler ve işletmeler üzerindeki etkisini göstermek olduğunu ifade etti.
Ontario, reklam kampanyası için ABD’de 75 milyon dolar harcayacağını ve ülke genelindeki her Cumhuriyetçi bölgeyi hedefleyeceğini duyurmuştu.
Reagan Vakfı Tepkisi ve Yasal Süreç
Ronald Reagan Başkanlık Vakfı, reklamın 25 Nisan 1987 tarihli konuşmayı çarpıttığını belirterek tepki gösterdi. Vakıf, videonun tam halini internette paylaşarak izleyicilerin kendilerinin görmesini istedi. Ford da tam videonun bağlantısını yayımladı.
Reagan, konuşmasında Japonya ile yarı iletken cihaz ticareti ve misilleme tarifelerini tartışmış, Ontario reklamında bu bağlam yer almamıştı. Yüksek Mahkeme, Kasım ayında Trump’ın Kanada dahil ülkeler için gümrük vergisi yetkisini tartışacak ve başkanın yetkileri netleşecek. Yeni %10’luk artış, yasal süreçten hemen önce yürürlüğe girdi.
Trump: “Gerçekleri çarpıttıkları ve düşmanca davranışları nedeniyle vergiyi artırdım.”
Öne Çıkan Noktalar
-
Trump, Kanada reklamının ciddi şekilde gerçekleri çarpıtması ve düşmanca bir eylem olarak görülmesi nedeniyle, Kanada’ya uygulanan gümrük vergisini %10 artırdı.
-
Tartışmanın nedeni, Reagan konuşmasını çarpıtan Kanada reklamı.
-
Ford, Dünya Serisi süresince reklamı yayında tutacak.
-
Reagan Vakfı ve Yüksek Mahkeme süreçte yer alıyor.
Son Dakika kripto para haberleri için hemen tıkla.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.


