Kriptolar:
32355
Bitcoin:
$98.930
% 0.98
BTC Dominasyonu:
%59.8
% 0.27
Piyasa Değeri:
$3.25 T
% 4.66
Korku & Açgözlülük:
82 / 100
Bitcoin:
$ 98.930
BTC Dominasyonu:
% 59.8
Piyasa Değeri:
$3.25 T

Rusya, ABD yaptırımlarını aşmak için kripto paraları kullanabilir mi?

2014 yılında Rusya’nın Kırım’a müdahalesinden sonra ABD, ülkedeki kişi ve kurumların Rus bankaları ve diğer şirketleriyle ticari ilişkiler kurmasını yasaklamıştı. ABD tarafından alınan bu yaptırım kararı, o yıllarda Rusya ekonomisine önemli bir darbe vurmuştu. O tarihten bu yana ise kripto para piyasaları önemli bir aşama kaydetti ve giderek büyüyen bir pazar haline geldi.

Kripto paraların gelişimi, yaptırım uygulayan ülkelerin de endişelerini dile getirmesine yol açtı. İçinde bulunduğumuz dönemde kripto para piyasaları olgunlaşarak artık geleneksel piyasalarla daha entegre hale geldi. Bu durum, şimdi Rusya’nın bu sefer yaptırımlardan kaçınmak için kripto paraları bir politika aracı olarak kullanacak mı sorusunu akıllara getiriyor.

Bu hafta ABD ve Avrupa kanadından Rus bankalarına yabancı sermayeye erişimi engelleme amacını taşıyan birtakım yaptırımlar uygulandı. Şu ana kadar alınan tedbirlerin, Rusya’nın dış borçlanmasının zayıf olmasından dolayı çok etkili olmayacağı düşünülüyor. Ancak yaptırımların boyutlarının artırılması durumunda, örneğin uluslararası para transferlerine erişiminin engellenmesi gibi, uzmanlar bu engelleri aşmak için Rusya’nın kripto paralara yönelme alternatifinin gündeme gelebileceğini düşünüyorlar.

ABD yönetimi kripto paralarla ilgili araştırmalarını hızlandırdı

Amerikan doları, dünyanın rezerv para birimi konumunda olduğu için ABD, yaptırımları güçlü bir diplomatik araç olarak kullanabiliyor. Diğer yandan ABD, kripto paralar üzerinde istediği etkiye henüz sahip değil. Bundan dolayı geçtiğimiz dönemlerde Biden yönetimi, kripto paraların yaptırımların etkisini azaltma potansiyelinin farkında olarak bu sektörle ilgili araştırmalarına hız verdi ve konuyla ilgili kapsamlı raporlar hazırlandı.

Uzman görüşleri, yaptırımların boyutu, Rusya’nın uluslararası para transferlerini engelleme boyutuna kadar ulaşırsa ülkenin kripto paraları kullanmak için birkaç araca sahip olduğu yönünde. Zira Rusya’nın dijital ruble için araştırmalarına devam ettiği biliniyor. 2020 yılının sonlarından bu yana devam eden geliştirme çabalarında Rus yetkililer, dijital rublenin ABD dolarına daha az bağımlı hale getirme ve yaptırımlara karşı daha dayanıklı olma potansiyeline sahip olduğunu dile getirmişti. Buradaki tek engelin doları bertaraf ederek ticaret yapmayı kabul edecek ülkelerle anlaşma yapmak olduğu düşünülüyor.

Yaptırımlardan kaçınmak için kripto paraları kullanan ülkeler

Diğer yandan hâlihazırda yaptırım uygulanan Kuzey Kore ve İran gibi ülkelerin, ABD ve Birleşmiş Milletler raporlarına göre bu ticari engellemelerden kaçınmak için kripto paraları kullandığı iddia ediliyor. Yakın zamanda yayınlanan bir BM raporu da Kuzey Kore’nin nükleer füze programını finanse etmek için kripto şirketlerini istismar ettiklerini gündeme getirmişti.

Dünya Bankası raporlarına göre ithalat ve ihracat kaleminde Rusya’nın en büyük ticaret ortağı olan Çin, şimdiden kendi merkez bankası dijital para birimini piyasaya sürmüş durumda. Çin lideri Xi Jinping, yakın zamanda Çin’in Rusya ile ilişkisini sınırsız olarak değerlendirmişti. Bu bağlamda yaptırımların uluslararası para transferlerini engelleme boyutuna kadar çıkması, güçlü ticari ilişkileri bulunan iki ülkenin ticaret için alternatif yöntemlere yönelmesine neden olabilir.

 

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir