Binance listelemesiyle yükselen Usual Protocol, USD0++ itfa güncellemesiyle stablecoin değerini 0,90 doların altına çekti, satış geldi.
Yönetim token’ı USUAL, %17 oranında bir düşüş yaşadıktan sonra kısmi bir toparlanma gösterdi. Eleştirmenler, yeni “çift yönlü çıkış” özelliğinin, indirimli fiyatlarla erken çıkışa izin vererek 1 dolar sabitlemesini zayıflattığını ve DeFi havuzlarındaki dengeyi bozarak yatırımcıları hazırlıksız yakaladığını belirtti. Usual ekibi, bu değişikliğin önceden duyurulduğunu ve eksik bilgi nedeniyle yaşanan karışıklık için özür diledi.
Usual Protocol’de Satış Dalgalanması
Usual Protocol, son aylarda dikkat çeken bir yükseliş göstermişti. Ancak, protokolün getiri sağlayan tokenında yapılan bir değişiklik, ikincil piyasalarda satışlara yol açtı ve Cuma günü topluluk tepkisiyle karşılaştı.
Bu karmaşa sırasında, protokolün 1 dolarlık stablecoin USD0’ın stake edilmiş versiyonu olan USD0++, merkeziyetsiz pazar yeri Curve’de bir süreliğine 90 cent’in altına düştü. Yönetim token’ı USUAL, kayıpların bir kısmını telafi etmeden önce gün içinde %17 değer kaybetti.
Perşembe günü, Usual ekibi tarafından tanıtılan ve yatırımcıları hazırlıksız yakalayan USD0++ tokeninin itfa mekanizmasındaki değişiklik, satış dalgasını tetikledi. USD0, fiyatını 1 dolarda tutmak amacıyla kısa vadeli devlet tahvilleriyle destekleniyor.
Usual protokolünde stake yapan kullanıcılar, dört yıllık kilitleme süresiyle USD0++ tokeni alıyor; bu da yatırımcıların fonlarını kullanamadan protokole bağlamaları anlamına geliyor. DeFi’nin önemli bir parametresi olan toplam kilitli değerin (TVL) Ekim ayındaki 300 milyon dolardan bu hafta başında 1,87 milyar dolara yükselmesiyle birlikte, verim çiftçileri büyük ilgi göstermişti.
Protokole büyük eleştiriler yöneltildi. “Çift yollu çıkış” olarak adlandırılan yeni özellik, yatırımcıların ödüllerinin bir kısmından feragat ederek, kilitli tokenlarını 0,87 USD0 fiyatından veya eşdeğer fiyattan erken itfa etmelerine olanak sağlıyor ve bu durum 1:1 döviz kurunun sorgulanmasına yol açıyor.
Bu ani değişiklik, DeFi kullanıcıları arasında uyarı yapılmadan yapılan tasarım değişikliği nedeniyle tepki topladı. Bazı likidite havuzlarında, token fiyatı sabitlenmişti ve bu durum, borç alanlar ile likidite sağlayıcıları arasında karışıklığa neden oldu. Ünlü DeFi analisti Ignas, X platformunda şu ifadeleri kullandı:
“Degen’lere 1:1’e geçiş yapma izni verdiler ve ardından USD0++’ı mı rug pull’ladılar? USD0++’ın 1:1’de işlem görmemesi gerektiğini çok iyi bilmelerine rağmen, Curve’deki en büyük USD0/USD0++ havuzu için bunu zorladılar.”
Stripe’ın danışmanı Patrick McKenzie ise şu ifadeleri kullandı:
“DeFi, sabitlerle (peg’lerle) ilgili en önemli gerçeği öğrenmeye devam ediyor: bir peg, aynı olmayan iki şeyin neden birbirinin yerine kullanılabileceğine dair bir hikaye.”
Usual ekibi, yaptığı açıklamada erken çözme mekanizması ve tasarım değişikliğinin Ekim ayından bu yana önceden duyurulduğunu belirtti. Ayrıca protokol, Pazartesi gününden itibaren gelir paylaşım mekanizmasını devreye sokacak ve kazançları, coinlerini daha uzun vadeli stake eden yönetim tokenı sahiplerine (USUALx) dağıtmaya başlayacak.
DeFi Ürünlerinde Riskler
Bu olay, kripto yatırımcıları için DeFi ürünlerinin yüksek getiri vaatleriyle cazip hale gelen ancak potansiyel riskler taşıyan doğasını bir kez daha gözler önüne serdi. Girişim sermayesi firması Dragonfly’ın genel ortağı, kullanıcıların risk aldıklarında, kuralların net bir şekilde belirtilmesi ve değişmeyeceğine güvenebilmeleri gerektiğini belirterek, aksi takdirde piyasada panik oluşabileceğini vurguladı. Bu durumun, daha büyük DeFi ekosistemi için bir tehdit olmadan önce yaşanmış olmasına şükredilmesi gerektiğini ifade etti.
Bununla birlikte, USD0++ token’ı kısa süre önce Curve havuzunda 0,91 USD0 seviyesinde işlem görürken, protokolün kilitli toplam değeri (TVL) 1,6 milyar doların altına geriledi.
Son Dakika kripto para haberleri için hemen tıkla.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.