Kriptolar:
32170
Bitcoin:
$89.511
% 1.19
BTC Dominasyonu:
%60.0
% 0.54
Piyasa Değeri:
$2.96 T
% 0.69
Korku & Açgözlülük:
84 / 100
Bitcoin:
$ 89.511
BTC Dominasyonu:
% 60.0
Piyasa Değeri:
$2.96 T

Near Protocol, Yapay Zeka Alanında Büyük Bir Adım Attı!

Near Protocol, Bangkok’ta düzenlenen Redacted konferansının ilk gününde, dünyanın en büyük açık kaynak yapay zeka (YZ) modelini inşa etme planını duyurdu. Bu model, Meta’nın Llama modelinden 3.5 kat daha büyük olan 1.4 trilyon parametreye sahip olacak. Near, bu devasa projeyle yapay zeka alanında önemli bir adım atmayı hedefliyor.

Near’ın bu YZ modeli, Near AI Araştırma merkezi üzerinden binlerce katılımcının katkılarıyla geliştirilecek. Bugünden itibaren katılımcılar, 500 milyon parametreli küçük bir modelin eğitimine katılabilecek. En iyi katkı sağlayanlar ise daha büyük ve karmaşık modellere geçiş yapma fırsatı elde edecek.

Modelin gizlilik ve veri güvenliği, şifrelenmiş Güvenilir Uygulama Ortamları (Trusted Execution Environments) ile sağlanacak. Katkıda bulunanlara token satışları ile finansman sağlanacak. Near Protocol kurucu ortağı Illia Polosukhin, bu süreç için yaklaşık 160 milyon dolarlık bir yatırım gerektiğini belirtiyor.

near

Polosukhin, bu modelin kullanıcıların işlemlerinden elde edilen gelirle kendini sürdürebileceğini söylüyor. Token sahipleri ise bu kullanımlardan doğan kazançtan pay alabilecekler.

Near’ın ekibinde, ChatGPT’nin temelini oluşturan transformer modeline katkıda bulunmuş Illia Polosukhin ve OpenAI geçmişiyle tanınan Alex Skidanov yer alıyor. Ancak böyle büyük bir projeyi eğitmek için “on binlerce GPU’ya” ihtiyaç var. Skidanov, dağıtık bir eğitim sisteminin çözüm olabileceğini, ancak mevcut teknolojinin bu ölçekte bir hızı desteklemediğini belirtiyor.

Near Protocol’ün bu açık kaynak yapay zeka projesi, kripto ve YZ dünyasında çığır açabilecek bir hamle olarak görülüyor. Başarıyla tamamlanırsa, Near sektörde önemli bir yer edinebilir.


Son dakika kripto para haberleri için hemen tıkla!

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir