Nansen’in “Beyond DeFi” raporu, blockchain ve yapay zekanın (AI) artan kesişimini vurgulayarak, merkezi olmayan fiziksel altyapı ağları (DePIN) ve NodeFi’nin merkezi olmayan finans (DeFi) içinde en karlı sektörler olabileceğini öngörüyor. Rapora göre, öncelikli olarak AI model eğitimi tarafından yönlendirilen dağıtılmış GPU-hizmet olarak pazarı 2023’te 3,2 milyar dolar değerindeydi ve AI endüstrisi olgunlaştıkça 2024’te önemli bir büyümeye hazır.
Rapor, özellikle merkezi olmayan bilgi işlem, veri depolama ve enerji dağıtımını içeren projeler için DePIN’in potansiyelini vurguluyor. Bu hizmetler, AI ve diğer teknoloji endüstrileri için temel altyapı sağlarken, AI ile ilgili bilgi işlem DePIN’indeki büyüme, merkezi olmayan ağlar için büyük bir fırsat olduğunu gösteriyor. Bu sektördeki öngörülebilir varlık fiyatlandırması ve yüksek getiri potansiyeli, onu yatırımcılar ve geliştiriciler için çekici kılıyor.
Blockchain ağları aracılığıyla düğüm operatörlerini teşvik eden NodeFi de umut vadediyor ancak projeye özgü bağımlılıklarla ilgili zorluklarla karşılaşabilir. Bu pazar belirli projelerin başarısına bağlıdır, bu da büyüme yörüngesinin AI ile ilgili hizmetlere kıyasla daha az öngörülebilir olabileceği anlamına gelir.
İlginizi çekebilir: ABD Yüksek Mahkemesi: Silk Road Bitcoin Davasında Kritik Karar!
Nansen ve MetaStreet’in bulguları, kripto alanının geleneksel ERC-20 token’larının ve DeFi’nin ötesine geçtiğini ve blockchain teknolojisinin AI, dağıtılmış bilgi işlem ve diğer ortaya çıkan alanlarla kesişen yeni dikeylere doğru genişlediğini göstermektedir. Geleneksel DeFi sektörleri bir platoya ulaşırken bile, AI ile ilgili blockchain projelerinin uzun vadeli potansiyeli özellikle yüksek olarak görülmektedir.
Bu değişim, kripto pazarının çeşitlenmesini ve olgunlaşmasını ifade eder ve dijital varlıkların ve DeFi protokollerinin tipik kullanım durumlarının ötesine geçen sektörlerde inovasyon ihtiyacını vurgular.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.