Avrupa Birliği, AI Yasası kapsamında geliştirilen ilk “genel amaçlı yapay zeka Uygulama Kodu” ile yapay zeka modellerinin yönünü etkilemeye yönelik çabalarını sürdürüyor.
30 Eylül tarihli bir açıklamaya göre, bu girişime Avrupa Yapay Zeka Ofisi liderlik ediyor. Akademi, iş dünyası ve sivil toplumdan yüzlerce küresel uzmanın bir araya geldiği bu çalışma, şeffaflık, telif hakkı, risk değerlendirmesi ve iç yönetim gibi önemli konuları ele alan bir çerçeve oluşturmayı amaçlıyor.
Yaklaşık 1.000 katılımcının çevrimiçi olarak katıldığı açılış genel kurul toplantısı, 2025 Nisan’ında tamamlanacak aylar sürecek bir sürecin başlangıcını işaret etti.
AI Yasası’nın genel amaçlı yapay zeka modellerine, örneğin büyük dil modelleri (LLM’ler) ve farklı sektörlerde entegre edilmiş yapay zeka sistemlerine uygulanması büyük ölçüde bu Uygulama Kodu’na dayanacak.
Bu oturum, sektör liderleri ve başkan yardımcıları öncülüğünde, Uygulama Kodu’nun geliştirilmesine yardımcı olacak dört çalışma grubunu da tanıttı. Bu gruplar arasında, Alman telif hakkı hukuku uzmanı Alexander Peukert ve yapay zeka araştırmacısı Nuria Oliver gibi önde gelen isimler yer alıyor. Bu gruplar, şeffaflık ve telif hakkı, risk belirleme, teknik risk azaltma ve iç risk kontrolü üzerine yoğunlaşacak.
Avrupa Yapay Zeka Ofisi, bu çalışma gruplarının Ekim 2024 ile Nisan 2025 arasında toplanacağını, hüküm yazacağını, paydaş yorumlarını toplayacağını ve sürekli istişare yoluyla Uygulama Kodu’nu geliştireceğini belirtiyor. Mart 2024’te Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilen tarihi AI Yasası, teknolojiyi tüm blok boyunca kontrol etmeyi amaçlıyor.
İlginizi Çekebilir: Kripto Para Kaldıraçlı İşlemlerde Kısa ve Orta Vade Trade Yapmak!
Bu yasa, yapay zeka yönetimine risk temelli bir yaklaşım sağlamak amacıyla geliştirildi. Sistemleri düşükten kabul edilemeze kadar değişen risk derecelerine ayırıyor ve belirli uyum eylemleri gerektiriyor. Yasa, geniş kullanım alanları ve toplum üzerindeki potansiyel büyük etkileri nedeniyle genel amaçlı yapay zeka modelleri için özellikle önemli.
Meta gibi bazı büyük yapay zeka şirketleri, kuralları aşırı kısıtlayıcı buldu ve bu durumun yaratıcılığı sınırlayacağını savundu. AB’nin Uygulama Kodu’nu geliştirmeye yönelik işbirlikçi yaklaşımı, yeniliği teşvik ederken etik ve güvenlik arasında denge kurmayı hedefliyor. Bu çok paydaşlı istişare sürecinden 430’dan fazla öneri geldi ve bu öneriler, kod yazımında etkili olacak.
Risklerin azaltılmasına ve topluma sağlanan faydaların artırılmasına güçlü bir vurgu yaparak, AB’nin hedefi, önümüzdeki Nisan ayında bu çabaların, genel amaçlı yapay zeka modellerinin nasıl uygun şekilde geliştirilebileceği, uygulanabileceği ve kontrol edilebileceğine dair bir emsal oluşturması. Bu girişimin, hızla değişen küresel yapay zeka ortamı göz önüne alındığında, özellikle daha fazla ülkenin gelişen teknolojiyi kontrol etmek için AB’ye yönelmesiyle yapay zeka düzenlemelerini küresel ölçekte etkilemesi muhtemel.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.