İsveç, belirli kripto para borsalarını kara para aklamanın temel kolaylaştırıcıları olarak görüyor. İsveç makamları, dört benzersiz kara para aklama profiline dayanarak, belirli kripto para borsalarını organize suça yardımcı olan önemli oyuncular olarak tanımladı.
İsveç Polis Otoritesi, Mali İstihbarat Birimi (FIU) ile işbirliği yaparak, lisanssız ve yasadışı operatörlerin sunduğu hizmetleri değerlendirdikten sonra bu borsaları “profesyonel kara para aklayıcılar (PML’ler)” olarak sınıflandırdı.
FIU’ya göre, PML’lerin suç faaliyetleriyle bağlantıları var ve bireylerin ve ağların sistematik olarak para aklamasına olanak sağlıyor. Bu PML’leri operasyonel özelliklerine göre dört gruba ayırdılar: düğüm borsası sağlayıcıları, hawala borsası sağlayıcıları, varlık borsası sağlayıcıları ve platform borsası sağlayıcıları.
Kripto para borsası platformlarının izlenmesi Raporda, yasadışı faaliyetlere karşı koymak için kripto ticaret platformlarında daha aktif kolluk kuvvetlerinin katılımının gerekliliği vurgulanarak şunlar belirtildi:
“FIU İsveç, yasadışı kripto para sağlayıcılarını kara para aklama planlarında büyüyen bir tehdit ve organize suç örgütlerinin suç örgütlerini sürdürmeleri ve genişletmeleri için önemli bir bileşen olarak görüyor.”
Aynı zamanda, İsveç yetkilileri lisanslı ve meşru kripto borsalarının kara para aklamayla mücadeledeki olumlu rolünü kabul ettiler. Bu platformları şüpheli kullanıcı faaliyetlerini izlemeye ve işlemleri durdurma veya müşteri hesaplarını sonlandırma gibi gerekli önlemleri almaya teşvik ettiler.
İsveç, Bitcoin madenciliği yakın zamanda incelemeye alındığından, yasadışı kripto para birimi operasyonlarına karşı sert önlemler almaya devam ediyor.
İlginizi çekebilir: Ethereum ETF’leri 13 Milyon Dolarlık Hacme Ulaştı: Peki Fiyat?
İsveç, Bitcoin madencilerinden ödenmemiş vergileri tahsil ediyor İsveç Vergi Dairesi, 2020 ile 2023 yılları arasında 21 kripto madenciliği şirketini araştırdı ve vergi beyanlarının çoğunda usulsüzlükler buldu.
Araştırma, 18 madencilik firmasının katma değer vergisinden (KDV) kaçınmak amacıyla “yanıltıcı veya eksik” vergi beyannameleri sunduğunu ortaya koydu. Kurum, bu uygulamanın yanlış KDV beyanları, kârlar üzerindeki ödenmemiş KDV ve bildirilmemiş kripto varlıklar nedeniyle vergi geliri kaybına yol açtığını açıkladı.
Vergi makamları bu firmalara 90 milyon dolarlık bir talepte bulundu ve bu talep daha sonra mahkemede itiraz edildi. Çoğu itiraz reddedilirken, mahkeme davalarını inceledikten sonra iki şirketin cezaları düşürüldü.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.