JPMorgan’ın son raporuna göre, Bitcoin (BTC) madenciliği, kârlılık açısından tarihinin en düşük seviyelerine gerilemiş durumda.
Raporu hazırlayan analistler Reginald Smith ve Charles Pearce, Bitcoin madencilerinin Ağustos ayında günlük blok ödüllerinden saniye başına exahash (EH/s) başına ortalama 43.600 dolar kazandığını belirtti. Bu rakam, daha önce kaydedilmiş en düşük oran olarak öne çıkıyor.
Bu düşüş, Kasım 2021’de madencilerin EH/s başına 342.000 dolar kazandığı dönemin tam zıttı bir durum oluşturuyor. O dönemde Bitcoin’in fiyatı 60.000 dolar civarındaydı ve ağın hash oranı 161 EH/s seviyesindeydi.
Bitcoin fiyatlarındaki düşüş ve ağdaki toplam hesaplama gücünün, yani hash oranının artışı, kârlılıktaki bu dramatik düşüşün ana nedenleri olarak gösteriliyor. Bu olumsuzluklar, JPMorgan’ın izlediği 14 Amerikan madencilik şirketinin toplam piyasa değerinde %15’lik bir düşüşe yol açtı. Sadece üç madencilik şirketi bu süreçte Bitcoin’den daha iyi performans gösterirken, kripto paranın fiyatı üç ay üst üste düşüş yaşadı.
İlginizi Çekebilir: BitGo Korea, SKT ve Hana’dan Gelen Yatırımlarla Güçleniyor
Rapor, Ağustos ayında ağ hash oranında 16 EH/s’lik bir artış yaşandığını ve ortalamanın 631 EH/s’ye yükseldiğini, bu rakamın yarılma öncesi seviyelerin sadece 20 EH/s altında olduğunu vurguluyor. Madencilik zorluğu da geçen ay %9 artarak, şu an yarılanma olayı öncesine göre %4 daha yüksek bir seviyede bulunuyor. Bu durum, bir blok bulmanın giderek zorlaştığını gösteriyor.
Kârlılıktaki bu zorlu tabloya rağmen, Ağustos ayında işlem ücretlerinde kısa süreli bir artış gözlendi. Bir noktada bu ücretler blok ödülünün %120’sine ulaştı, ancak bu artış, madencilerin karşılaştığı zorlukları dengelemek için yeterli olmadı.
Son olarak, Bitcoin’in yıllık volatilitesinin Temmuz ayında %45 iken Ağustos ayında %62’ye yükseldiği ve bu durumun piyasalarda artan belirsizlik ve riskleri yansıttığı raporda belirtildi.
Bitcoin madenciliği sektörü, artan rekabet ve azalan kârlılık karşısında giderek daha zor bir ortamla başa çıkmaya çalışıyor.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.