Kriptolar:
32014
Bitcoin:
$67.848
% 0.89
BTC Dominasyonu:
%59.4
% 0.26
Piyasa Değeri:
$2.29 T
% 1.33
Korku & Açgözlülük:
74 / 100
Bitcoin:
$ 67.848
BTC Dominasyonu:
% 59.4
Piyasa Değeri:
$2.29 T

IMF, Kripto Madenciliği Elektrik Fiyatlarını Yüzde 85 Artırmayı Önerdi

Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) iki yönetici, kripto madenciliği için kullanılan elektriğin fiyatını vergilerle yüzde 85 oranında artırmanın karbon emisyonlarını büyük ölçüde azaltabileceğini öne sürdü.

IMF’den Kripto Madencilik Fiyatlarına Dair Öneri

IMF Mali İşler Departmanı Başkan Yardımcısı Shafik Hebous ve iklim politikası bölümü ekonomisti Nate Vernon-Lin, 15 Ağustos’ta yaptıkları açıklamada, kilovat saat başına $0.047’lik bir verginin, kripto madenciliği sektörünü küresel iklim hedefleriyle uyumlu hale getirebileceğini belirtti.

Madencilerin yerel sağlık üzerindeki etkisi dikkate alındığında, bu verginin $0.089’a kadar çıkabileceğini söylediler.

Hebous ve Vernon-Lin, bu daha yüksek verginin kripto madencilerinin ortalama elektrik fiyatını %85 oranında artıracağını, yıllık global devlet gelirlerine 5.2 milyar dolar ekleyeceğini ve yıllık emisyonları Belçika’nın toplam emisyonuna eşdeğer olan 100 milyon ton azaltacağını iddia etti.

Bir Bitcoin işleminin ortalama bir Pakistanlının üç yılda kullandığı kadar elektrik tükettiğini, yapay zeka modeli ChatGPT’nin ise bir Google aramasına göre on kat daha fazla enerjiye ihtiyaç duyduğunu belirttiler.

İlginizi çekebilir: IMF El Salvador’a Bitcoin Uyarısı

Ayrıca, IMF yetkilileri, yapay zeka veri merkezlerinin enerji kullanımına yönelik bir verginin kilovat saat başına $0.032 olarak belirlenmesini önerdiler. Bu vergi, kirlilik maliyetleri göz önüne alındığında $0.052’ye çıkabilir. Bu da hükümetler için yıllık 18 milyar dolarlık gelir sağlayabilir.

IMF’nin Eylül ayında yayınlanan bir raporu, kripto madenciliğinin 2027 yılına kadar küresel karbon emisyonlarının %0.7’sini oluşturabileceğini öne sürdü. Yapay zeka veri merkezlerinden kaynaklanan emisyonlar da eklenirse, bu oran %1.2’ye kadar çıkabilir ve toplamda 450 milyon ton emisyon oluşabilir.

Hebous ve Vernon-Lin, bu hedefli verginin, kripto madencileri ve yapay zeka veri merkezlerinin daha enerji verimli ekipmanlar kullanmasını teşvik edebileceğini ve kripto madencilerinin daha az enerji tüketen operasyonlar benimsemesini sağlayabileceğini belirtti.

Ancak, bu verginin küresel çapta koordine edilmesi gerektiğini, aksi takdirde daha katı önlemlerin uygulandığı yerlerden daha düşük standartlara sahip bölgelere taşınma eğiliminde olunabileceğini söylediler.

Buna karşın, kripto madencilerinin diğer sektörlere göre ne kadar emisyon ürettiği konusunda tartışmalar devam ediyor. Örneğin, teknoloji devi Amazon’un 2021’de raporlanan karbon ayak izi, Bitcoin’in tahmini 65.4 milyon metrik tonundan daha fazla olan 71.54 milyon metrik tondu.

Bazı ülkeler, elektrik şebekelerine aşırı yük bindirdiği için kripto madenciliğini yasaklamış durumda. Örneğin, Venezuela kripto madenciliğini yasakladı ve İran, yasadışı kripto madencilerini ihbar edenlere 24 dolarlık ödül vermeye başladı.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir