Kriptolar:
32277
Bitcoin:
$96.897
% 4.03
BTC Dominasyonu:
%58.9
% 0.11
Piyasa Değeri:
$3.07 T
% 2.13
Korku & Açgözlülük:
83 / 100
Bitcoin:
$ 96.897
BTC Dominasyonu:
% 58.9
Piyasa Değeri:
$3.07 T

Sahara AI Nedir, Ne İşe Yarar?

Sahara AI Nedir, Ne İşe Yarar?

Sahara AI, yapay zeka ve blok zinciri teknolojilerini birleştiren bir platformdur. Projenin temel amacı merkeziyetsiz yapay zeka uygulamaları geliştirmek ve bu uygulamaların güvenli, şeffaf ve erişilebilir bir şekilde çalışmasını sağlamaktır.

Sahara AI Ne İşe Yarar?

  • Sahara AI, yapay zeka çözümlerini daha geniş kitlelere ulaştırmayı ve bu çözümleri merkeziyetsiz bir ortamda güvence altına almayı amaçlar.
  • Geleneksel yapay zeka çözümleri genellikle büyük teknoloji şirketlerinin tekelinde bulunurken, Sahara AI, bu teknolojiyi daha demokratik bir hale getirmeyi hedefler.
  • Platform, kullanıcıların kendi yapay zeka modellerini eğitmelerine, bu modelleri satmalarına veya kiralamalarına olanak tanır. Ayrıca, verilerin gizliliğini koruma altına alarak, kullanıcıların verilerini güvende tutar.

Sahara AI Nasıl Çalışır?

Sahara AI, dört temel katmanda çalışan yapıya sahiptir. Bu katmanlar platformun güvenliğini, işlevselliğini ve ölçeklenebilirliğini sağlamak için tasarlanmıştır.

Katman 1: Application Layer

  • Secure Vaults: Bu katman yapay zeka varlıkları için merkeziyetsiz depolama çözümleri sunar. Gelişmiş şifreleme yöntemleri kullanarak veri gizliliğini ve bütünlüğünü korur. Böylece kullanıcıların verileri güvence altına alınır.
  • Decentralized AI Marketplace: Sahara AI; Değerli veri setleri, modeller ve yapay zeka araçlarının üretilmesi, alınıp satılması ve erişilmesi için adil ücretlendirmeyi ve yeniliği teşvik eder.
  • No-Code Toolkit: Kullanıcıların, kişiselleştirilmiş yapay zeka modelleri oluşturup dağıtmasına olanak tanıyan araçları içerir. Merkeziyetsiz PEFT (Parameter-Efficient Fine-Tuning) yöntemlerini kullanarak gerçekleştirilir.
  • Sahara ID: Kullanıcı profillerini, erişim kontrolünü ve katkı kayıtlarını yöneten bir itibar sistemidir. Sahara ID platformda güven ve hesap verebilirliği sağlar.

Katman 1 - Application Layer

Katman 2: Transaction Layer

  • Proof of Stake: Bu katmanda, Proof of Stake (PoS) konsensüs mekanizması kullanılır. PoS, yüksek hata toleransı sağlar ve kötü niyetli düğümlerin varlığında bile ağın doğru fikir birliğine ulaşmasını mümkün kılar.
  • Sahara AI-Native Precompile: Ön derlemeler, yapay zeka işlemlerini doğrudan blockchain ortamında optimize etmek ve geliştirmek için tasarlanmıştır. Böylece yapay zeka süreçleri daha hızlı ve verimli hale gelir.

Katman 3: Data Layer

  • On-Chain Data: Kullanıcı işlemleri ve niteliklerinin değiştirilemez kayıtları tutulur. Kayıtlar, itibar yönetimini güvenli ve şeffaf hale getirir.
  • Off-Chain Data: Büyük verisetleri için merkeziyetsiz depolama çözümleri sunar. Merkle ağaçları ve sıfır bilgi kanıtları (zero-knowledge proofs) gibi bütünlük mekanizmaları ile güvenlik sağlanır.
  • Mechanisms: Veri bütünlüğünü doğrulamak, çoğaltmayı önlemek ve güvenliği sağlamak için kullanılan tekniklerdir. Bu mekanizmalar, verilerin sürekli erişilebilir olmasını da sağlar.

Katman 2 ve Katman 3 - Transaction Layer ve Data Layer

Katman 4: Execution Layer

  • Abstraction of Vaults: Yapay zeka için depolama ve yönetim alanları sağlar. Bu alanlar doğrudan erişilebilir, model eğitimi için kullanılabilir veya bilgi ile desteklenmiş üretim süreçlerinde kullanılabilir.
  • Abstraction of AI Models: Geleneksel makine öğrenimi (ML) modellerinden, büyük dil modelleri (LLM) ve çok modlu üretici modellere kadar çeşitli modelleri destekler.
  • Abstraction of AI Agents: Gelişmiş algoritmalar kullanan ve sürekli öğrenen, araçları kullanabilen, kişilik uyumu sağlayabilen otonom medellerdir.
  • AI Computation Protocols: Yapay zeka eğitimi, çıkarımı ve hizmet sunumu için çeşitli paradigmaları destekler. Bu protokoller, verimli, işbirlikçi ve yüksek performanslı model düzenlemelerini mümkün kılar.
  • Agent Framework Protocols: Sahara AI Execution Layer içerisindeki yapay zeka modellerinin etkileşimlerini ve koordinasyonunu yönetir.

Katman 4 - Execution Layer

Destekçiler ve Yatırımcılar

Yatırımcılar

Sahara AI, sektördeki önde gelen 19 yatırımcı şirket tarafından desteklenmektedir. Bu yatırımcılar arasında Binance Labs, Pantera, Polychain Capital, Sequoia, Matrix Partners, Samsung Next ve DAO5 gibi önemli firmalar da bulunmaktadır.

Destekçiler

Bunun yanı sıra, Sahara AI, yapay zeka ve teknoloji alanında tanınmış isimler olan melek yatırımcıların da ilgisini çekmiştir. Rohan Taori (Anthropic, Stanford Alpaca), Elvis Zhang (Kurucu Takımdan, Midjourney) ve Vipul Prakash (CEO, Together AI) gibi isimler, projeye değer katmakta ve stratejik rehberlik sağlamaktadır.

Proje Ekibi

Sahara AI, yapay zeka ve blockchain alanında uzmanlaşmış deneyimli bir ekip tarafından yönetilmektedir. Ekipteki kişiler:

ve diğer 4 kişiden oluşmaktadır.

Roadmap

2024 – 3. Çeyrek

  • Sahara AI Marketplace: Yüksek değerli bilgi tabanları üzerinde topluluk işbirliğini mümkün kılacak ilk aşamanın başlatılması.

2024 – 4. Çeyrek

  • Sahara Chain Testnet: Geliştiricilerin Sahara Chain’in temel özelliklerini doğrulayabilmeleri için test ağının tanıtılması.

2025 – 1. Çeyrek

  • Sahara Chain Mainnet: Merkeziyetsiz yapay zeka uygulamalarını destekleyen operasyonel blockchain platformunun tam anlamıyla başlatılması.

2025 – 2. Çeyrek

  • Sahara Agent: Kişisel kullanıcı verileri ve alan modelleri kullanılarak kişisel yapay zeka modellerinin dağıtılması.

Projenin Coini / Tokeni Var Mı?

İncelemenin yazıldığı tarihte projenin kendine ait bir coin veya tokeni bulunmamaktadır.

Dikkatinizi Çekebilir: MBL Coin Nedir? MovieBloc (MBL) Coin Yorum ve Geleceği

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir