Merkeziyetsiz finans (DeFi) uygulamaları yeni zirvelere ulaşırken, borç verme ve alma platformu Aave, haftalık aktif borç vericilerde yeni bir rekor kırdı. Aave’nin kurucusu Stani Kulechov, 14 Ağustos’ta Twitter’da protokolün 40 bin haftalık aktif borç verici sayısına ulaştığını duyurdu; bu rekor, daha önce yalnızca geçen yılın sonlarında elde edilmişti.
Bu büyüme, büyük ölçüde Base ve Scroll gibi yeni borç verme piyasalarının oluşturulmasına bağlanıyor. Dune tarafından açıklanan raporlara göre, Aave V3 üzerindeki mevcut benzersiz cüzdanların %29,8’i Base tarafından tutulurken, geri kalan %23,4’ü Arbitrum ve %21’i Polygon gibi Layer-2 platformları tarafından kontrol ediliyor.
DeFi Ekosistemi Yükseliyor
Aave’deki borç alan kullanıcı sayısı platformun büyümesinin tek yönü değil: Haftalık mevduatlar da neredeyse maksimuma ulaşmak üzere ve günlük olarak bu ayın başında belirgin bir artış gösterdi. Aave, şu anda 12 blockchain üzerinde sunuluyor ve aşırı teminatlı varlıkların borçlandırılmasına odaklanıyor; tüm kredi işlemleri akıllı sözleşmeler tarafından yönetiliyor.^
Bu Dikkatinizi Çekebilir: ABD Hükümetinden 10.000 Bitcoin Hareketi!
Toplam kilitli değer (TVL) açısından DeFi’de üçüncü en büyük oyuncu olan Aave’nin şu anda TVL’si 11,85 milyar dolar, bu da 2021’de %70 artış anlamına geliyor. Ancak bu rakam, Ekim 2021’deki 20 milyar dolarlık zirve seviyesinin altında.
Diğer DeFi sektörleri de bu aşamada toparlanmaya başlıyor. DeFi sektöründeki aktif krediler yakın zamanda 13,3 milyar dolar civarındaydı, bu da 2022’nin başındaki rakamlarla karşılaştırılabilir. Piyasa TVL’si yıl boyunca %40 artarak 90 milyar dolara yükseldi, ancak yakın zamanda bir piyasa düzeltmesi yaşandı.
DeFi’nin büyümesinin, Aave gibi platformların düşüşten toparlanmaya ve süreçte yeni müşteriler çekmeye geçiş yapmasıyla kripto alanında net bir şekilde gözlemlenebilir. Defiance Capital’den Arthur Cheong, bu büyüme fırsatını “düşük çarpanla yüksek büyüme” olarak değerlendirerek yatırımcılar için cazip olduğunu belirtti.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.