Bu yasa tasarısı, a16z’nin bir mektubunda tanımlandığı gibi, dijital varlıkların net bir yasal rejime sahip olmasını sağlamak için SEC (ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) ve CFTC’nin kripto düzenlemelerindeki rol ve sorumluluklarını net bir şekilde tanımlamayı amaçlıyor.
Bazı endüstri oyuncuları, aşırı katı merkeziyetsizlik hükümleri ve olası yargı yetkisi çakışmaları konusunda endişelerini dile getirirken, tasarı kesin düzenlemelere doğru atılan olumlu bir adım olarak görülüyor.
Bu yasa tasarısı, Finansal Hizmetler Komitesi ve Tarım Komitesi’nin desteğini almış durumda ve Demokratlar ve Cumhuriyetçilerden eşit temsil bulunuyor.
SEC, hangi dijital varlıkların menkul kıymet olarak nitelendirileceğini belirlemeye çalışırken, CFTC hangi dijital varlıkların emtia olarak nitelendirileceğini belirlemeye çalıştı. Tasarı, temel blockchain yeterince merkeziyetsizleşmediği takdirde bir varlığı menkul kıymet olarak sınıflandırmayı amaçlıyor.
Ayrıca, yasa tasarısı kripto borsaları için müşteri fonlarının ayrılması, token içerdekileri için kilitleme süreleri ve açıklama gereklilikleri gibi tüketici koruma önlemleri öneriyor.
ABD’deki düzenlemeler konusundaki belirsizliğin devam etmesi nedeniyle, SEC kripto endüstrisinin birincil düzenleyicisi konumunu üstlenmiş ve kripto ile ilgili firmalara karşı birçok yaptırım eylemi gerçekleştirmiştir. Bu eylemlerden bazıları Coinbase ve Binance borsalarına karşı açılan davalarda gösterilmiştir.
Coinbase’e açılan davanın ardından, borsa SEC’nin platformunda listelenen kripto paraları menkul kıymet olarak sınıflandırmasının aşırıya kaçtığını iddia ederek davayı reddetme çabasını sürdürdü.
Binance CEO’su da SEC’ye karşı açılan davanın ardından bankaların borsaya desteğini çektiğini ve bunun önemli operasyonel aksamalara yol açtığını belirtti.
Ripple da SEC ile mücadelesine devam ediyor ve davaları şimdi tazminat aşamasında. Geniş kripto topluluğu bu yaptırım eylemlerini eleştirerek daha net kurallar talep ediyor. 10 Mayıs’ta, Finansal Hizmetler Komitesi FIT21 Yasası’nı gözden geçirme planını açıkladı.
Finansal Hizmetler Komitesi Başkanı Patrick McHenry, FIT21 Yasası’nın sürekli düzenleyici belirsizlikleri çözmedeki önemini vurguladı.
ABD Temsilcisi Patrick McHenry, “ABD dijital varlık ekosistemi çok uzun süredir yeniliği engelleyen ve tüketicileri korumasız bırakan düzenleyici belirsizliklerden muzdarip,” dedi.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.