Kriptolar:
32355
Bitcoin:
$98.443
% 3.69
BTC Dominasyonu:
%59.8
% 0.27
Piyasa Değeri:
$3.25 T
% 4.66
Korku & Açgözlülük:
82 / 100
Bitcoin:
$ 98.443
BTC Dominasyonu:
% 59.8
Piyasa Değeri:
$3.25 T

Vitalik Buterin Verimli Sıfır-Bilgi Kanıtı Sistemini Tanıttı

vitalik buterin

Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik Buterin, sıfır bilgi kanıtları için hesaplama ve kaynak verimliliğini önemli ölçüde artırmayı vaat eden çığır açıcı bir kriptografik yaklaşım olan Binius’u tanıttı. Buterin, zk-SNARKs ve STARKs tarihli sistemleri geçersiz kılmayı amaçlayan Binius hakkında 29 Nisan’da bir blog yazısında kapsamlı ayrıntılar verdi.

Buterin’in fikri olan Binius, büyük blokları işleyen sistemler için oldukça nadir görülen bir şey olan ikili bit seviyesinde çalışıyor. Binius, özellikle kriptografide kullanılan küçük sabitleri işlemek için doğrudan ikili formda veri işleme söz konusu olduğunda en iyi verimliliği sağlar.

Binius yenilikçi bir şekilde verileri bitlerden oluşan bir “hiperküp” olarak temsil ederek işlemleri aritmetik olarak gerçekleştirir. Buna ek olarak, Binius hash-kodlama ve kod çözme tekniklerini kullanarak girdi verilerini kolay işleme ve Merkle kanıtları için polinom formuna dönüştürür ve verimliliği korur.

Buna ek olarak, Binius platformu temel aritmetik yeniliklerini anlamlandırır ve bu da para birimi gibi kriptografik uygulamaları daha verimli ve ölçeklenebilir hale getirir. Binius, zk-proof’ların birincil bileşeni olan polinomları kullanarak verileri ve hesaplamaları şifreliyor ve sonuçta herhangi bir özel bilgiyi açığa çıkarmadan doğrulamayı mümkün kılıyor.

Ancak Buterin, Binius’un veri toplama, kanıt üretme ve doğrulamada verimlilik sağlama gibi yeteneklerini göstermek için yalnızca karmaşık matematiksel örnekler göstermedi. İlk olarak, kriptograflar Benjamin E. Diamond ve Jim Posen’in 2023 tarihli “Succinct Arguments over Towers of Binary Fields” başlıklı makalesi yöntemin temelini oluşturdu.

Genel olarak Binius, özellikle küçük değerler ve çok sayıda bit işlemi içeren senaryolarda önceki ispat sistemlerinden önemli ölçüde daha iyi performans gösteriyor. Buna rağmen Buterin, yakın gelecekte ikili alan tabanlı kanıtlama şemalarında pek çok gelişmeye tanık olacağımıza inanıyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir