Nisan ayında Euro bölgesinde enflasyon durakladı ve 2023 yılında ilk kez istikrarlı hale geldi. Geçen yılın sonunda küçük bir resesyondan çıkmasına rağmen, ekonomi ilk çeyrekte sadece %0,1’lik bir kazanç elde etti. TÜFE, Mart ayındaki yıllık enflasyon oranına paralel olarak yıllık %2,4 artış göstermiştir.
Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) en son verileri ve piyasa tahminlerine göre bu istikrar daha büyük bir eğilimin parçası olabilir.
ECB Faiz İndirimi Euro Bölgesi Ekonomisindeki Sıkıntıları Hafifletecek
Avrupa Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürmesi 6 Haziran’da yürürlüğe girecek. Enflasyonu kontrol altına almak için birkaç kez yapılan ciddi faiz artırımlarının ardından enflasyon istikrara kavuşmuş görünüyor. Orta Doğu’daki gerilimler nedeniyle enerji maliyetleri artmış olsa da, bu bileşenleri hariç tutan bir enflasyon göstergesi, politika yapıcıları rahatlatabilecek olumlu bir düşüş göstermektedir. Bu temel enflasyon endeksi Nisan ayında %2,6’ya gerileyerek ECB’nin %2’lik hedefiyle daha uyumlu hale gelecektir.
ECB ve Başkan Christine Lagarde, ekonominin kırılganlığının ve “yoldaki tümseklerin” enflasyon oranlarını etkileyeceğini düşünüyor. Bu da yakın zamanda yapılacak faiz indirimini Euro bölgesi ekonomisindeki sıkıntıların hafifletilmesi açısından önemli kılıyor. Petrol fiyatlarına ilişkin endişelere rağmen dezenflasyon planlandığı gibi gerçekleşmektedir.
Karışık Ekonomik İşaretler İhtiyatlı İyimserliğe İşaret Ediyor
Euro bölgesi bölgeleri farklı ekonomik işaretler göstermektedir. Almanya ve İspanya’da enflasyon yükselirken, Fransa ve İtalya’da düşüyor. Bu karışık tablo, bloğun yavaş toparlanmasının bir yansımasıdır ve Salı günkü GSYH istatistiklerinin bölgesel farklılıkları ortaya koyması muhtemeldir.
Pazartesi günü açıklanacak olan İrlanda ekonomisine ilişkin istatistikler, ülkenin ABD’li çok uluslu şirketler için bir merkez görevi görmesi nedeniyle erken bir öngörü sağlayabilir. Bu faktörler genellikle İrlanda’daki ekonomik dalgalanmayı arttırır ve bu durum Euro bölgesini sarsabilir.
Tüketici fiyat enflasyonunun ECB’nin %2’lik hedefiyle ne ölçüde uyumlu olduğu da gelecekteki para politikasını etkileyecektir. Salı günü TSİ 11.00’de açıklanacak olan TÜFE, TÜFE’nin tahmin edildiği gibi istikrar kazanıp kazanmadığını doğrulamak için dört gözle bekleniyor.
Bloomberg Economics, enerji fiyatlarının Nisan ayında manşet enflasyonu sabit tutabileceğini, ancak bu fiyatları dışarıda bırakan çekirdek enflasyonun keskin bir şekilde düşebileceğini tahmin ediyor. Bu eğilim, fiyat artışının yaza kadar %2’nin altına inmesiyle Haziran ayında bir faiz indirimine işaret ediyor.
Hizmetler sektörü Mart ayında Euro bölgesi enflasyonuna 1.76 puan katkıda bulunmuştur. Bunu gıda, alkollü içecekler ve tütün takip etmiştir. Aksine, enerji için daha az ücret alınması enflasyonun düşmesine yardımcı oldu.
Ardından Goldman Sachs ve Morningstar, hizmet fiyatlarına ilişkin beklentilerin ve yakın vadeli fiyat baskılarının azalması nedeniyle çekirdek enflasyonun düşmeye devam edeceğini öngörmektedir.
Bu eğilim, ECB’nin yakından izlediği son petrol fiyatı artışları gibi dış fiyat şoklarından destek gelmediği sürece enflasyon hedeflerine odaklanılacağı anlamına gelmektedir.
Bu ekonomik göstergeler değişmeye devam ettikçe, genel anlatının Euro bölgesinin ekonomik zorluklarının farkında olan ihtiyatlı bir iyimserlik olduğunu unutmayın.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.