Kriptolar:
32355
Bitcoin:
$98.683
% 1.36
BTC Dominasyonu:
%59.8
% 0.27
Piyasa Değeri:
$3.25 T
% 4.66
Korku & Açgözlülük:
82 / 100
Bitcoin:
$ 98.683
BTC Dominasyonu:
% 59.8
Piyasa Değeri:
$3.25 T

Bitcoin, dünya karbon salınımının ne kadarından sorumlu?

Bitcoin madenciliğinin kötü ününe rağmen 2021 yılında dünyadaki karbon salınımının sadece yüzde 0,08’inden sorumlu olduğunu ortaya koyuyor.

Raporda belirtildiği üzere 2021 yılında Bitcoin madenciliği yoluyla toplam karbondioksit salınımı 49,36 milyon metre ton (mt) olarak gerçekleşti. Diğer yandan 2020 yılında ise bu rakam ortalama 36 milyon mt olarak hesaplanırken madenciliği karbondioksit emisyonunda yüzde 14’lük bir artış söz konusuydu. Bu önemli bir artış olarak gözükse de diğer sektörlerle karşılaştırıldığında rakamın oldukça düşük kaldığı görülüyor.

CoinShares raporunda yapılan yorumda, küresel çapta üretilen karbondioksitin yaklaşık 1000’de 1’ine denk gelen bu emisyon önemsiz olarak lanse edildi. Ülke çapında kıyaslamaya da yer veren rapor, büyük sanayi merkezlerine sahip ABD ve Çin gibi gelişmiş ülkelerin 5,83 milyar mt ve 11,58 milyar mt ürettiği belirtiliyor.

BTC madencilik endüstrisi yenilenebilir enerji kaynaklarına daha hızlı yönelebilir

Bitcoin üretiminden kaynaklanan karbondioksit emisyonunun ise önümüzdeki dönemlerde azalan bir trende girmesi beklentiler arasında. Buna gerekçe olarak Bitcoin endüstrisinin diğer endüstrilere göre daha hızlı yer değiştirebilme özelliğine vurgu yapılıyor. Bundan dolayı önümüzdeki yıllarda Bitcoin madencileri, daha düşük maliyete sahip yenilenebilir enerjinin bol olduğu lokasyonlara doğru hareket edebilir.

Diğer yandan yenilenebilir enerjiye ayrı bir paragraf açan rapor, ortaya çıkan yeni enerji oluşturma yöntemlerinin zamanla Bitcoin madenciliğine entegre edilmesi durumunda karbon salınımının hızla düşüp madenciliğin karbon negatif hale gelebileceğini savunuyor. Bu yeni yöntemler arasında en çok üzerinde durulan sistem ise parlama gazından elde edilecek enerjiyle Bitcoin madenciliği yapılabileceği yönünde.

Bitcoin’in azalan arzı

Yenilenebilir enerjinin Bitcoin madenciliğinin merkezine yerleşme ihtimali dışında CoinShares, Bitcoin sisteminde azalan arzında olumsuz çevresel etkileri azaltabileceği üzerinde de duruyor. Bilindiği gibi Bitcoin üretimi her 4 senede bir gerçekleşen ödül yarılanmasıyla azalıyor ve BTC ortalama 2040 yılına gelindiğinde tüm Bitcoin’lerin yüzde 99’unun çıkarılmış olacağı tahmin ediliyor.

Bu durumda şu an enerji yoğun olarak devam eden Bitcoin üretimi, zamanla enerji tüketimini sadece Bitcoin işlemlerine bırakacak. Ancak Bitcoin ihracı 2140 yılında tamamlanacağı için bu oldukça uzun vadeli bir süreç olarak görülse de çıkarılacak BTC miktarının azalması çevresel zararların azalmasına katkıda bulunacak.

Bitcoin üretimi için kullanılan enerji kaynakları

Bitcoin ağının enerji tüketimine bakılacak olursa rapor yaklaşık saat başına 89 teravattan bahsetse de Cambridge Üniversitesi ağın enerji tüketimini saatlik 128 TW olarak ölçüyor.

Bitcoin üretiminde kullanılan ana enerji kaynakları olarak kömür ve doğal gaz ön plana çıkıyor. Rapor, kullanılan enerjinin yüzde 59’unun bu kaynaklar kullanılarak elde edildiğini gösteriyor.

 

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir