Altın fiyatları Cuma günü, Rusya-Ukrayna barış görüşmelerinde hiçbir somut ilerlemenin kaydedilememesinin güvenli liman metalini desteklemesiyle, dört haftanın üçüncü haftalık kazancına ayarlandı.
Ilya Spivak’a göre Ukrayna’daki çözümsüzlük altını destekliyor
Batılı liderler Perşembe günü Ukrayna’ya askeri ve insani yardım yığdı ve kuşatılmış şehirlerdeki binlerce insan Rus bombardımanından yeraltına sığınırken Moskova’nın komşusunu işgal etmesini “barbarlık” olarak kınadı. DailyFX’te döviz stratejisti Ilya Spivak, gelişmelerin etkisini şu şekilde değerlendiriyor.
En son altın kazanımlarını, piyasaların ay başında umduğunu düşündüğüm türde bir ilerleme kaydetmediğimiz için Ukrayna’nın geri çekilmeye başlamasıyla ilgili endişelere atfediyorum.
Coinmühendisi.com olarak da bildirdiğimiz üzere Fed, 16 Mart’ta borçlanma maliyetlerini 25 baz puan artırdı ve o zamandan beri üst düzey merkez bankası politika yapıcıları, artan enflasyonla mücadele için bu yıl para politikasını sıkılaştırmaya yönelik daha agresif bir yaklaşımın sinyallerini verdi. Ilya Spivak, şunları söylüyor:
Fakat getirilerdeki artış ve Fed’in oldukça agresif olarak görülmesi, bu sıçramanın gerçekten anlamlı bir ivme kazanmasını engelledi. Deniyor, ancak görünüşe göre Fed hikayesi daha fazla genişleme yeteneğini sınırlıyor.
“Altın fiyatını yönlendiren temel faktör, çok güçlü enflasyonist baskılar”
Spot altın, yazının yasıldığı sıralarda %0,45 düşüşle 1.948,64 dolardan işlem görürken, ABD altın vadeli işlemleri %0,51 düşüşle 1.951,7 dolara geriledi. Reuters’in teknik analisti Wang Tao’ya göre, spot altın 1.967 dolarda direnci yeniden test edebilir.
“Altın fiyatını yönlendiren temel destekleyici faktör, çok güçlü enflasyonist baskılar olmaya devam ediyor” diyen High Ridge Futures metal ticareti direktörü David Meger’e göre diğer yardımcı faktör ise, Ukrayna’daki savaş. Analist, Fed’in duruşuna ilişkin olarak şunları ifade ediyor:
Altın piyasasının hemen ardından yükselen faiz oranı ortamı fikri bile, enflasyonist eğimden gördüğümüz pozitif baskıları dengelemek için yeterli değil. Fed’in eğrinin gerisinde kaldığına inanıyoruz.
Han Tan: Stagflasyon riskleri artarsa, altın daha fazla talep çekebilir
Analistler, faiz ödemeyen altının faiz oranları yükseldiğinde cazibesini kaybetme eğiliminde olduğunu, ancak Ukrayna’da devam eden çatışmanın ve mevcut enflasyonist baskılara ek olarak petrol fiyatlarındaki artışın kıymetli metal fiyatlarının altında bir taban oluşturduğunu belirtiyor.
Dünyanın en büyük altın destekli borsa yatırım fonu olan SPDR Gold Trust Holdings, Çarşamba günü Şubat 2021’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bloomberg tarafından takip edilen altın ETF’leri bu hafta yaklaşık 33 ton giriş kaydetti. Ayın başından bu yana girişler 150 tonun üzerine çıktı. Her durumda, bu ay girişler açısından şimdiye kadarki en sağlam aylardan biri olacak.
Exinity baş piyasa analisti Han Tan, külçe destekli ETF’nin yükselmesiyle, “stagflasyon riskleri yakın vadede daha da artarsa, sarı metal daha fazla talep çekebilir” değerlendirmesini yapıyor.
TDS: Güvenli liman talebi şahin bir Fed’i gölgede bırakıyor
Doğu Avrupa’da artan gerilimler arasında altın fiyatı haftalık seyirde yükselişini sürdürüyor. Dahası, TD Securities stratejistlerine göre sarı metal, şahin bir Federal Rezerv beklentilerine omuz silkiyor. Stratejistler, durumu şu şekilde ele alıyor:
Altın piyasaları, Fed’in yürüyüş yolunu enflasyon eğrisinin gerisinde olarak yorumlayan büyüyen bir katılımcı grubunu yansıtıyor olsa da, Fed’in piyasalara şahin bir sürpriz sunacağına dair artan riskleri de görüyoruz.
TDS, Fed’in hem Mayıs hem de Haziran aylarında 50 baz puan artırmasını ve Temmuz ile Aralık arasındaki her toplantıda 25 baz puanlık bir artış yapmasını bekliyor. Yine de stratejistlere göre, değerli metal için bu tarihsel olarak olumsuz senaryoya rağmen, güvenli liman akışları, Ukrayna’daki savaşa tepki olarak altın talebinin artmasıyla şahin bir Fed korkularını gölgede bıraktığından, fiyatlar inanılmaz derecede dirençli kaldı.
“Altın, güvenli liman ve değer deposu olarak talep görüyor”
Commerzbank’taki stratejistler, Ukrayna işgali nedeniyle Rusya’ya karşı daha fazla yaptırım uygulanabileceğinden sarı metalin ilerlemesini uzatmasını bekliyorlar. Stratejistlere göre, Ukrayna’daki savaş hız kesmeden devam ederken ve Batı Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar üzerinde anlaşabileceğinden, piyasa katılımcılarının devam eden yüksek güvenlik ihtiyaçları muhtemelen satın alma ilgisinin arkasında bulunuyor. Stratejistler, altın için şu tahminde bulunuyor:
Rusya’ya yönelik ek yaptırımlar, piyasa katılımcılarının enflasyon beklentilerini körükleyebilir ve bu da altının bir değer saklama aracı rolünde fayda görmesine neden olabilir. Bu nedenle altın fiyatının şu an için yükselmeye devam etmesi muhtemel.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.