Kriptolar:
32355
Bitcoin:
$97.365
% 0.37
BTC Dominasyonu:
%59.8
% 0.27
Piyasa Değeri:
$3.25 T
% 4.66
Korku & Açgözlülük:
82 / 100
Bitcoin:
$ 97.365
BTC Dominasyonu:
% 59.8
Piyasa Değeri:
$3.25 T

3 Usta İsim, Altın Fiyatlarını Masaya Yatırdı: İşte Sonuçlar!

Altın yatırımcıları, Rusya-Ukrayna’daki gelişmeleri ve Federal Rezerv’in enflasyonu düşürmeye yardımcı olacak sonraki hamlelerini tartmaya devam ediyor. Geçen hafta kaybettikten sonra Pazartesi günü toparlanan sarı metal, bugün hafif düşüşle 1.925 dolar etrafında dalgalanıyor.

Ukrayna’daki gelişmelerin altın fiyatlarına etkisi

Piyasadaki gelişmeleri yorumlayan Insignia Consultants araştırma direktörü Chintan Karnani verdiği bir demeçte, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Traderlar ikinci çeyrekte ve sonraki çeyreklerde Ukrayna’nın ekonomik etkisini değerlendirmeye çalışıyorlar. Hiperenflasyon ve stagflasyon olasılığı, altın fiyatlarının 1.900 doların üzerinde işlem görmesinin nedeni.

Chintan Karnani, Rusya’nın nükleer seçeneği tetiklemeye yaklaşmadığı sürece, Ukrayna savaşının küresel finans piyasaları üzerinde önemli bir etkiye yol açmasının muhtemel olmadığını belirtiyor. Analist, gelişmelerin altın fiyatları üzerindeki etkisi için şunları söylüyor:

Dünya çapındaki altın traderları arasında acil bir satın alma stratejisine neden olan şey, Putin’in nükleer opsiyonu kullanma korkusu. Ayrıca, Rus merkez bankasının yerel ihtiyaçlarını karşılamak için altını sattığına dair haberler gelirse, altın fiyatlarının çökeceğine veya düşeceğine inanıyorlar.

Fawad Razaqzada: Mayıs’ta 50 baz puanlık bir artış görebiliriz

Coinmühendisi.com olarak bildirdiğimiz üzere altın fiyatları, Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell’ın enflasyonun ‘çok yüksek’ olduğunu söylemesinin ve bu yıl 25 baz puandan fazla faiz artırımına kapıyı açık bırakmasının ardından Salı günü düşük işlem gördü.

Powell’ın yorumlarının ardından, ThinkMarkets piyasa analisti Fawad Razaqzada, “Dolar destek bulurken ana endeksler hızlı bir düşüş yaşadı ve faizler yükselirken altın önceki yüksek seviyelerinden geriledi” yorumunu yapıyor. Analist, Fed’in duruşunu şu şekilde açıklıyor:

Enflasyonla mücadele iştahı çok daha güçlü, bu da 2022’de altı faiz artırımına işaret ediyor. Ancak Powell’ın ve bazı Fed yetkililerinden gelen son açıklamalara bakılırsa, Mayıs ayında 50 baz puanlık bir artış görmemiz için iyi bir olasılık var.

Geçen hafta Fed, geniş çapta beklenen bir çeyrek puanlık artış sağladı ve 2023’ün sonuna kadar toplamda 10 ila 11 oranında bu tür artışlar gerçekleştirmeyi beklediğinin sinyalini verdi. Ayrıca bazı Fed yetkilileri, gelecekte faizleri yarım puanlık artırma ihtimalini savundu.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic Pazartesi günü, Fed para politikasının amacının politika faizini mümkün olduğunca çabuk nötr seviyeye getirmek olduğunu söyledi. Bu yıl toplam altı çeyrek puanlık artış ve 2024’te nötre yaklaşmak için iki tane daha görüyor.

“Altın yatırım talebi canlanıyor”

Altının jeopolitik risk primi, Rusya ile Ukrayna arasındaki barış görüşmelerinin ardından hafiflese de daha güçlü bir dolar ve daha agresif bir faiz artırım döngüsü beklentileri de hissiyat üzerinde baskı oluşturdu. ANZ’deki stratejistler, sarı metalin, uzun süreli Ukrayna ihtilafının ortasında güvenli liman talebi sayesinde agresif sıkılaşma beklentilerini dengelemesini bekliyor. Analistler, şu noktaları vurguluyor:

Fed geçen haftaki toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan artırdı. Nokta grafiği, önümüzdeki iki yıl için medyanın uzun vadeli tahminleri aştığını gösterdi. Agresif bir faiz artırımı döngüsü kilit bir rüzgar olmaya devam ederken, bu, Ukrayna’da devam eden savaşın yarattığı belirsizliğin ortasında güçlü güvenli liman talebiyle dengeleniyor.

Yatırım talebi, Şubat ayından bu yana güçlü girişler gördü ve ETF net akışları bugüne kadar 202 tona yükseldi. Bu, 2021’de 300 tonluk net tasfiyenin ardından geliyor. Yatırımcılar ayrıca vadeli işlemlerde 233 tonluk net long altın pozisyonları ekledi. Analistlerin değerlendirmesi ise şu yönde:

Hindistan ve Çin’deki fiziksel altın talebi, daha yüksek altın fiyatları ve daha yavaş ekonomik büyüme beklentilerinden etkilenebilir. Hindistan ve Çin’de düşen altın spot primi, fiziksel alımın zayıfladığını gösteriyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir