Popüler analist Ari Rudd’a göre, tarihsel olarak doğru teknik göstergelerin bir araya gelmesiyle Bitcoin (BTC), önümüzdeki aylarda 30.000 doların altına düşmeye hazır görünüyor. Bağımsız piyasa analisti, 14 Şubat’ta Bitcoin’in devam eden fiyat toparlanmasının (24 Ocak’ta 33.000 doların altından 14 Şubat’ta yaklaşık 42.000 dolara) neden güçlü ayakları olmayabileceğini açıklıyor. Aşırı ayı görünümüne sahip en az üç uzun vadeli teknik kurulum sunan Ari Rudd’un analizlerini Coinmuhendisi.com okuyucuları için hazırladık.
Bitcoin Logarithmic Fractal Growth (LFG) modeli
Analistin LFG’si, BTC’nin ‘her iki eksende logaritmik ölçeklerden’ oluşan fraktallarına dayanan bir Bitcoin fiyat tahmin modeli. Daha sonra, tarihsel fiyat hareketlerine dayanarak Bitcoin’in bir sonraki nereye gidebileceğini öngörüyor. Analist, LFG modelini aylık bir BTC grafiğine uyguluyor. Aşağıdaki grafikte gösterildiği gibi, LFG seviyeleri, önceki düşüş döngüleri sırasında traderlar için birikim/dağıtım bölgeleri oluşturmuştu. Bu nedenle analist, Bitcoin’in hala 2018 ve 2020 fiyat düşüşleri sırasında diplerle çakışan bir satın alma alanı olarak adlandırılan en düşük seviye aralığına düşmesi gerektiğini kaydediyor.
“Birikim aşamasına ulaşmamıza birkaç ay kaldı,” diyen Ari Rudd, satın alma fırsatları için mümkün olan en iyi senaryonun 24 bin–27 bin seviyeleri olacağını belirtiyor.
Ribbon (şerit) desteği
LFG modelinde olduğu gibi, hareketli ortalama şeritleri, Bitcoin’in 2018 ve 2020 de dahil olmak üzere ayı döngülerinin sonu ile üç aylık bir zaman diliminde doğru bir şekilde çakıştı. Ayrıntılı olarak, bu şeritler, traderların MA’larla ilgili fiyatlara bakarak temel direnç ve destek alanlarını belirlemelerini sağlayan bir dizi hareketli ortalamayı (MA) temsil ediyor. Analiste göre, Bitcoin’in yukarıdan aşağıya eğilimlerinin her biri, ‘şerit desteği’ yakınında tükendi.
Lider kripto para biriminin 69.000 dolarlık tepe noktasından başka bir fiyat düzeltmesinden geçmesiyle, analist, 33.000 dolar civarındaki güçlü sıçramasının bir boğa tuzağı olabileceğini düşünüyor. Çünkü fiyatın ‘üç aylık grafikte şerit desteğini yeniden test etmesi nedeniyle’ oluştuğunu öne sürüyor.
Sonuç olarak analiste göre, hareketli ortalamalar şerit göstergesi, Bitcoin’i 25.000 dolar veya altına gönderme riski taşıyor.
Haftalık şerit direnci, RSI
Analist, başka bir hareketli ortalama şerit göstergesinin, ancak haftalık zaman dilimlerinde, Bitcoin’in devam eden fiyat artışını sınırlamada etkili olduğunu belirtiyor. Ari Rudd’ın ima ettiği gibi ‘güçlü direnç’, Bitcoin’in haftalık göreceli güç endeksi (RSI) ile birleştiğinde daha fazla düşüş hissi sağlıyor.
RSI, traderlara boğa ve ayı fiyat momentumu hakkında ipuçları veriyor. Ari Rudd, alım momentumunun aşağı doğru eğimli bir RSI trend çizgisi etrafında zayıfladığını ve BTC için olası satışlara işaret ettiğini kaydediyor.
Bu arada Bitcoin için bir boğa paketi de var
Yukarıda bahsedilen ayı eğilimi gösteren teknik göstergelerin aksine, geçici bir boğa görünümü sağlayan on-chain birkaç Bitcoin göstergesi de var. En az 1.000 BTC’ye sahip Bitcoin adresleri, son yukarı yönlü düzeltme sırasında bakiyelerine daha fazla token ekledi ve bu, en zengin kripto yatırımcılarının BTC’nin toparlanma hareketini desteklediğini gösteriyor.
Ek olarak, Glassnode verilerine göre, borsalar tarafından tutulan Bitcoin miktarı 13 Şubat’ta, Mart 2020’nin dip seviyesinden bu yana bozulmadan devam eden boğa düşüş trendinde üç yılın en düşük seviyelerine geriledi.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.