Kriptolar:
32937
Bitcoin:
$97.053
% 1.00
BTC Dominasyonu:
%57.7
% 0.64
Piyasa Değeri:
$3.34 T
% 0.30
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 97.053
BTC Dominasyonu:
% 57.7
Piyasa Değeri:
$3.34 T

15 Altcoin Listede: Hangi Web3 Kripto Paraları İyi Yatırımlar?

Web 3.0’ın ortaya çıkmasıyla birlikte Web3 kripto para birimlerinin yükselişi kaçınılmazdır. Blockchain protokollerine kriptoları aracılığıyla doğrudan yatırım, Web 3.0’ın büyümesine katılmaya başlamak için doğru yerdir. Ancak, Web3 şüpheli bir üne sahip; Bazı eleştirmenler bunu “aşırı abartılmış” ve “zararlı” Blockchain tabanlı eğilimlerin bir uzantısı olarak görüyorlar. Bu makale, en iyi Web3 kripto para birimlerini değerlendirmenize yardımcı olacak. Coinmühendisi.com olarak, detayları sizler için derledik, birlikte konuyu inceleyelim…

Web 3.0 nedir?

Web 1.0 kabaca, internet kullanıcılarının içerik oluşturucu değil tüketici olduğu 1991 ile 2004 arasındaki bir dönemi kapsar. İkinci aşama – Web 2.0 – 2004 yılında kullanıcıların çevrimiçi içerik oluşturmaya ve yüklemeye başladıkları ve web’i içerikleri için bir ‘platform’ olarak görmeye başladıkları zaman başladı. Hâlâ Web 2.0 çağındayız ve Web 3.0 şu anda sadece bir kavram…

Ethereum kurucu ortaklarından biri olan Gavin Wood, Web 3.0 terimini 2014 yılında ortaya attı. Bu noktadan itibaren terim, yeni nesil merkezi olmayan dijital web altyapısı ile ilgili her şeyi kapsayacak şekilde gelişti. Web 3.0, veriye dayalı bir anlamsal web sağlamak için makine tabanlı bir veri anlayışını kullanmaya odaklanan web siteleri ve uygulamalar için İnternet’in yeniden markasıdır. Ayrıca Web 3.0, geleceğin web’inin vizyonu ve gelecek neslidir.

Web 3.0, kripto ve Blockchain teknolojisinin temel blokları olan merkezi olmayan protokoller aracılığıyla çalışması amaçlandığından, bu üç yenilik arasında büyüyen bir ilişki olacak. Web3 öncüsü Gavin Wood, bireylerin birbirlerine doğrudan hizmet sunabileceği, tek bir varlığın sisteme sahip olmadığı veya sistemi kontrol etmediği ve değerli öğelerin ticaretinin yapılabildiği Blockchain etrafında inşa edilmiş yeni bir ekonomi tasavvur ediyor. Büyük Veri, makine öğrenimi ve merkezi olmayan defterler gibi teknolojiler Web 3.0’ın gelişmesine izin verecek.

Web 3.0’ın özellikleri

  • Web 3.0 çağında, arama motorları, pazar yerleri, sosyal medya vb. Blockchain üzerine inşa edilecek ve kripto para birimleri tarafından kolaylaştırılacak; böylece sansürsüz içerik ve daha kapsayıcı ödeme hizmetleri gibi daha mükemmel gelişmelere yol açar.
  • İdeal olarak Web 3.0, işlemlerin ve izinlerin bağımlılığını merkezi bir otoriteden uzaklaştıracak, merkezi olmayan bir çerçeve aracılığıyla insanların dijital içeriklerini kontrol etmelerini sağlamayı amaçlar.
  • Web 3.0, kullanıcıların dijital veriler getirip değer sunduklarında finansal olarak ödüllendirildiği yaratıcı ekonomiye fayda sağlayacak.
  • Web 3.0’ın erken uygulamaları olmasına rağmen, Web 3.0 dönemi ancak mevcut ve gelecekteki web uygulamaları ve web siteleri merkezi olmayan bir web yapısını kucakladığında potansiyelini yerine getirebilir.
  • Tüm borsalar kriptoda olacak ve süreci en azından kısmen kurcalamaya karşı korumalı ve şeffaf hale getirecek.
  • NFT‘ler, her şeyin bir meta veri deposunda çalışmasının beklendiği bu evrende, kullanıcıların mülkiyeti ile oynama rolüne sahip olacak.
  • Reddit ve Discord gibi bazı şirketler, Web 3.0 teknolojisini platformlarına dahil etmeyi çoktan araştırdı. Discord, kullanıcıların yoğun tepkisiyle karşılaştıktan sonra geri çekildi.

Web 3.0 ve birinci katman çözümleri

Web 3.0’ın kalkabilmesi için ağlar tarafından desteklenmesi gerekiyor. Bu ağların ölçeklenebilirlik, güvenlik ve ademi merkeziyetçilik sunması gerekir. Web 3.0 daha fazla kullanıcı etkileşimini ve uygulamasını davet ettiğinden, ölçeklenebilirlik Web 3.0 uygulamalarının ve kullanıcı işlemlerinin geleceğini desteklemede hayati önem taşımaktadır.

Ölçeklenebilirlik üçlemesi

Ölçeklenebilirlik, bir Blockchain’in hızlı büyümeyi ve tipik olarak performanstan ödün veren talebi karşılama yeteneğini ifade eder. Ancak, Web 3.0 ölçeklenebilir olmayan bir Blockchain’e dayalıysa, yavaş yüklenen web siteleri ve genel olarak kötü kullanıcı deneyimleri yaşayabiliriz.

Web 3.0, merkezi olmayan, Blockchain’den ilham alan web mimarileriyle aynı olsa da, bu merkezi olmayan ağlar şu anda yaygın olarak benimsenmeyi engelleyen “Ölçeklenebilirlik Üçlemesi” olarak bilinen önemli bir zorlukla karşı karşıya. Bununla birlikte, “Ölçeklenebilirlik Üçlemi” Blockchain’in güvenlik, ölçeklenebilirlik ve ademi merkeziyetçilik gibi üç temel özelliği yönetememesinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, üçlemeyi çözmek için Katman 1 çözümleri tanıtıldı.

Katman 1 çözümleriyle ölçeklenebilirlik sorunlarının üstesinden gelme

Web 3.0 uygulamaları genellikle bir Katman 1 Blockchain’i olan Ethereum ağı üzerinde çalıştırılır. Bu tür Blockchain’ler, daha iyi benimseme için ölçeklenebilirliği geliştirmeye yardımcı olan Katman 1 Blockchain çözümleri olarak da bilinir. Ethereum (ETH), Cardano (ADA), Binance Smart Chain (BSC), Litecoin (LTC), Polkadot (DOT) ve Terra (LUNA), “Ölçeklenebilirlik Üçlemi”nin üstesinden gelmeye yardımcı olan Katman 1 Blockchain çözümlerinden bazılarıdır.

En iyi 15 Web3 kripto para birimi

Daha önce açıklandığı gibi, Web3 tokenleri akıllı sözleşmeleri kullanan ve İnternet üzerinden işlemleri otomatikleştiren merkezi olmayan projelerdir. İşte en iyi 15 Web 3.0 kripto para birimi…

Helium (HNT)

Helium, Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlarına güç sağlayan merkezi olmayan bir Blockchain ağıdır. Blockchain ağında kaydedilen radyo dalgaları aracılığıyla veri yayınlamak için küresel bir düşük enerjili kablosuz erişim noktaları ağı kullanır. Ancak ağ, etkin noktaların meşru kablosuz kapsama alanı sağladığını doğrulamak için Kapsam Kanıtı (PoC) konsensüsü olarak bilinen yeni bir algoritma kullanır. Helium’un ana ağı, farklı IoT cihazları arasında düşük güçlü iletişime izin verir ve geniş node ağı üzerinden veri gönderir.

Polkadot (DOT)

Polkadot, kripto pazarındaki en popüler kripto para birimlerinden biridir, ancak çoğu yatırımcı bunun bir Web 3.0 projesi olduğunu bilmeyebilir. Bununla birlikte ağı, Ether‘den daha ölçeklenebilir ve daha düşük ücretler talep etme ve yüksek hızlar sunma söz konusu olduğunda daha üst sıralarda yer alıyor.

Siacoin (SIA)

Sia, kullanıcıların depolama alanlarını kiralamak için ana bilgisayarlara ödeme yaptığı dijital bir platform oluşturmak için bir P2P ağı kullanan bir Blockchain teknolojisidir. Ancak, ağdaki işlemler akıllı sözleşmeler yoluyla artırılır. Ayrıca, Blockchain ağının yerel tokeni olan Siacoin, web üzerinde veri depolamak için ödeme aracı görevi görür.

Chainlink (LINK)

Chainlink, Ethereum Blockchain’i üzerine kurulmuş merkezi olmayan bir ağdır. Ancak bu ağ, gerçek dünya verilerine dayalı akıllı bağlantıların oluşturulmasına yardımcı olur. Herhangi bir Blockchain ağına kolayca entegre olur, bu nedenle oracle hizmetleri için yaygın olarak kullanılan bir platform haline gelmiştir.

Filecoin (FIL)

Filecoin ayrıca, kullanıcıların sabit disk alanlarındaki depolama alanını kiralayarak FIL tokenini (ağın yerel tokeni) kazanabilecekleri merkezi olmayan bir ağdır. Filecoin bir depolama ağıdır ve platformdaki herkes bir depolama sağlayıcısı olabilir. Ancak, Filecoin ağında ne kadar fazla depolama alanınız varsa ve sağlarsanız, işlem ücretleri ve tokenlerden o kadar fazla kazanırsınız.

BitTorrent (BIT)

BitTorrent, iki milyardan fazla kullanıcısı ve 200 milyon cüzdanıyla dünyanın en güçlü P2P ağı olarak anılıyor. Ayrıca kendisini “dünyanın en büyük dağıtım ağı” olarak tanıtıyor. BitTorrent’te büyük dosyalar bölünür ve web üzerinden parçalar halinde iletilir ve alıcının bilgisayarında bir bütün dosya halinde birleştirilir. Dosyayı ağdan indiren kişiler dağıtımın bir parçası olur. BitTorrent, 2018’de Tron ağı tarafından ve ardından Tron Blockchain’indeki BitTorrent Token (BTT) tarafından oluşturuldu.

Kusama (KSM)

Kusama (KSM), Polkadot (DOT) gibi bir Web3 kripto para birimidir. Ancak ağı, geliştiricilerin projeleriyle ilgili sorunlarını çözmek için oluşturuldu. Kusama’da geliştiriciler, parachain müzayedeleri aracılığıyla Kusama ağında yer almak için rekabet ediyor.

Basic Attention Token (BAT)

Basic Attention Token, Ethereum Blockchain ağı üzerine kurulu Brave web tarayıcısının yerel tokenidir. Ağ, Blockchain teknolojisi aracılığıyla dijital reklamcılıkta güvenlik ve verimlilik sunmayı amaçlıyor. Yerel para birimi, reklamverenler, kullanıcılar ve yayıncılar arasındaki küçük değiş tokuşlar için tasarlandı. Ayrıca BAT, kullanıcıların dijital reklam içeriğiyle nasıl etkileşime girdiğini de izler. Yine, daha sonra bu bilgileri dağıtılmış bir defterde saklar.

Flux (FLUX)

Flux, geliştiricilerin web3 uygulamaları geliştirmelerine ve bunları farklı ağlarda dağıtmalarına yardımcı olmak için oluşturuldu. Ayrıca merkezi olmayan projeler oluşturmak için kullanılır. Değişiklik ayrıca, kullanıcıların zincirdeki veya zincir dışı verilere erişmesine izin veren merkezi olmayan bir yapıya sahiptir.

Ocean Protocol (OCEAN)

Ocean Protocol, Web3 çözümleri oluşturmak için ihtiyacınız olan tüm araçları sunan başka bir Web3 kripto para birimi türüdür. Platform, veri paylaşımına ve ademi merkeziyetçiliğe odaklanarak verileri işlerken şeffaflık sunar. Ocean Protocol aracılığıyla birçok Web3 uygulaması oluşturulmuştur.

Livepeer (LPT)

Livepeer, video akışının çalışma şeklini değiştiren merkezi olmayan bir Blockchain ağıdır. Ethereum ağı üzerine kuruldu ve doğrudan Web 3.0 video yığın katmanında ucuz yayın ve akış hizmetleri sağlar. Livepeer, ağ katılımcılarını teşvik etmeyi ve gerçek zamanlı videolar dağıtmayı amaçlıyor. Ayrıca, platformun açık kaynak yapısı, geliştiricilerin ve kullanıcıların yönetim ve bakımına katılmalarına olanak tanır. Yerel token (LPT), kullanıcıların ödül olarak ETH ve LPT kazanmak için ağda pay sahibi olmalarını sağlayacak.

Graph (GRT)

Graph, DeFi dünyasında merkezi olmayan bir kamu altyapısını ana akım piyasaya getirmeyi amaçlayan hayati bir merkezi olmayan endeksleme sistemidir. Ancak ağ, Blockchain verilerini düzenlemek için kullanılabilir. Ayrıca, düşük seviyeli bir Blockchain indeksleme protokolü ve yüksek seviyeli bir kriptografik defterdir.

Graph, ağ kullanıcılarının, karmaşık kodu basit bir API’nin arkasına gizleyen bir iş akışı süreci olan bir uygulama programlama arabirimi (API) oluşturmasına ve yayınlamasına olanak tanır. API, bir Blockchain’den veri almak için belirli bir sorgu kullanan grafik protokolündeki bir alt grafiktir. Ayrıca, Blockchain’e katkıda bulunanlar, ağın güvenliğini sağlamak için GRT tokenlerni kullanır. GRT, bir paydaş topluluğunun ağa küratörlük hizmetleri sunmasına izin veren bir tokendir.

Kadena (KDM)

Örgülü zincirleri nedeniyle Kadena, saniyede 480.000’e kadar işlem (TPS) işleyen, ölçeklenebilir bir Katman-1 Blockchain protokolüdür. Aynı zamanda bir Proof-of-Work protokolüdür, ancak diğer POW protokollerinden farklıdır. Çünkü Ethereum Blockchain ağındakilere benzer akıllı sözleşme yardımcı programları sunar.

Zcash (ZEC)

John Hopkins, MIT ve diğer seçkin akademik ve bilimsel kurumlardan bilim adamları Zcash’i geliştirdi. Ancak, mahremiyete dayalı ilk kripto para birimlerinden biridir. Simgesi ZEC, başlangıçta Bitcoin kod tabanı üzerine inşa edildi.

Audius (AUDIO)

Audius, sanatçılar, hayranlar ve node operatörleri için merkezi olmayan bir müzik akışı platformudur. AUDIO, stake, yönetim ve sanatçıların kazançlarını teşvik etmek için kullanılabilir. Ayrıca Audius, mucidlerini müziklerini haftalık trend listelerinde öne çıkararak ödüllendiriyor. Audius şu anda akış platformu TikTok ile ortaktır ve gelecekte ücretli içerik sunmak için ağına bir sabit para eklemeyi planlıyor.

Web3 kripto paraları nasıl satın alınır?

Web3 kripto paralarını satın almak kolaydır. Bu makale, Binance’i bu kripto para birimleri için borsa platformu olarak benimseyecek.

Adım 1: Binance’e bir e-cüzdan havalesi veya banka havalesi yoluyla itibari para birimini yatırın. İstediğiniz kripto para birimleri için mevcut fiat kanallarını kontrol ettiğinizden emin olun. Ayrıca fiat para birimlerini BUSD veya USDT’ye çevirerek çok çeşitli token ticareti yapabilirsiniz.

Adım 2: Herhangi bir Web3 kripto parasını, bir cüzdan satın alma veya kredi veya banka kartı yoluyla satın alın.

Adım 3: Web3 tokenlerinizi kullanmak için tokenleri Binance kripto adresinden bir MetaMask cüzdan adresine aktarmanız gerekir.

Web 3.0 ve meta veri deposunun birlikte çalışabilirliği

Son zamanlarda, Blockchain teknolojisinin, özellikle NFT’lerin, kullanıcıların meta veriye katılmalarını nasıl sağlayabildiğini gördük. Blockchain sayesinde bu dijital ortamlar ölçeklenebilir ve birlikte çalışabilir. Ayrıca Web3, insanlara NFT’ler gibi sanal mülkleri alıp satmaları için bir temel sunabilir. Web3, merkezi olmayan bir platformda bir uygulamalar ve kullanıcı etkileşimleri topluluğu olduğu için, yüksek düzeyde birlikte çalışabilir olması ve ticaret ve iletişimi kolaylaştırması muhtemeldir. Yine Web3, daha iyi bir kullanıcı deneyimi için daha açık, birbirine bağlı web sitelerini barındırmaya odaklandı.

Axie Infinity, bir Web 3.0 uygulamasıdır ve oyun ile merkezi olmayan finans (DeFi) arasında köprü kuran karmaşık bir oyun metaverse’dir. NFT tabanlı olan bu oyunlar, kullanıcıların sanal para birimlerini –Axie Infinity Shards (AXS) ve Smooth Love Potion (SLP)- kullanmaya başlamak için NFT şeklinde bir Axie avatarı satın almalarını gerektirir. Meta veri deposu, Web3/Blockchain, MR ve oyunun kesiştiği noktada gerçekleşir. Bugünlerde İnternet’in çalışma şekline güvenmiyorsanız ve Sosyal İkilemin doğru olduğuna inanıyorsanız, bir alternatif düşünün: Web3. İnternet, web tam bir döngüye girerken, mevcut güç yapılarını yıkarak sıradan insanları güçlendirebilir.

Sonuç

Web3 kripto paraları, İnternet’in geleceğini değiştirmek için muazzam bir potansiyel sunar. Web3, fayda, ademi merkeziyetçilik ve açıklık kavramı üzerine inşa edilmiştir. Bununla birlikte, bu kavramlar her gün arttığından, popülerliklerinin Web3 kripto paralarını ana akım haline getirmesi ve böylece onları gelecek için önemli yatırımlar haline getirmesi muhtemeldir. Kripto aracılığıyla Blockchain protokollerine doğrudan yatırım, Web 3.0’ın büyümesine katılmaya başlamak için doğru yerdir. Bu Blockchain’lerin benimsenmesi arttıkça, daha fazla ağ kullanımı, merkezi olmayan uygulamalardaki (dApp’ler), merkezi olmayan finanstaki (DeFi) büyüme ve Fungible Token’ların (NFT’ler) kabulü arttıkça, Web 3.0 ve teknolojilerinin benimsenmesi de artacaktır.

Web3 kripto para birimleri hakkında SSS

Web 3.0 zaten var mı?

Web 3.0 henüz uygulanmadı, bu nedenle sağlam bir tanım yok. Orijinal web olan Web 1.0’dan Web 2.0’a geçiş on yıldan fazla sürdü. Bu nedenle, Web 3.0 ile web’i tamamen uygulamak ve yeniden şekillendirmek, daha uzun sürebilir.

Web3 gerçekten merkezi olmayan mı?

Web3, esas olarak verileri merkezi konumlarda depolayan Web 2.0‘ın aksine, ilgili verilere merkezi olmayan erişim sağlayacak.

Web3’ün kripto parası var mı?

Web3 kripto paraları, merkezi olmayan uygulamalara (DApp’ler) güç sağlayacak. Web3 kripto paraları, Ethereum gibi platformlar üzerine kuruludur, ancak genellikle her biri ile ilişkilendirilmiş benzersiz platformlara sahiptir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir