Kriptolar:
28704
Bitcoin:
$70.698
% 2.58
BTC Dominasyonu:
%52.1
% 0.01
Piyasa Değeri:
$2.60 T
% 1.32
Korku & Açgözlülük:
83 / 100
Bitcoin:
$ 70.698
BTC Dominasyonu:
% 52.1
Piyasa Değeri:
$2.60 T

Sui by Mysten Labs Proje İncelemesi

Sui by Mysten Labs , merkezi olmayan yüksek bant genişliğine sahip, düşük gecikmeli bir akıllı sözleşme platformudur. Varlıkları bir adresin sahip olabileceği nesneler olarak tanımlamak için Move programlama dilini kullanır. Programlar, bunları oluşturmak, bu varlıkları yeni sahiplere aktarmak ve bunları değiştiren işlemler dahil olmak üzere bu yazılan nesneler üzerindeki işlemleri tanımlar.

Ağ, herkesin çalıştırabileceği düğümler tarafından desteklenir. $SUI token , komisyon ve stake ödemek için kullanılacaktır.

Sui by Mysten Labs yaratıcıları, Mark Zuckerberg’in başlatmak istediği Libra projesi üzerinde çalışan eski Facebook Mühendisleridir, ancak proje düzenleyiciler tarafından yasaklandığı için onu kapatmak zorunda kalmıştır.

Daha sonra çalışanlar ayrıldı ve üç yıllık deneyim sonrası Mysten Labsın yaratılmasında çalıştılar. My stenlabs kendi başına bir kripto projesi değil, projeler organize eden ve onlara fon tahsis eden bir Lab.

Mystenlabs, a16z, Redpoint, Coinbase Ventures, Samsung NEXT ve diğerleri gibi ünlü Destekçilere sahiptir.

 

Mysten Labs Ekibi

Linkedın’e gidersek, 71 çalışandan oluşan geniş bir ekibe sahip olduklarını görürüz. Bu oldukça iyi bir sayı.

Şimdi kurucuları ve ne yaptıklarını analiz edelim ;

Evan Cheng

Apple, Facebook, Novi (libra) gibi büyük şirketlerde deneyim sahibi olduğunu ve şu anda Mysten Labs’ın kurucu Ortağı ve CEO’su olduğunu görebiliriz.


Proje Fikri

SUI, içerik oluşturucuların ve geliştiricilerin gelecek yıllarda WEB 3 alanında milyarlarca kullanıcıya hitap edecek deneyimler oluşturmalarını sağlamak için sıfırdan tasarlanan blok zincirdir. SUI , düşük maliyetle rakipsiz hızda geniş bir uygulama geliştirme hizmeti sunabilir.

SUI, basit kullanım durumları için ölçeklenebilirlik ve benzeri görülmemiş düşük gecikme süresi sunar. Suİ, işlemlerin büyük çoğunluğunu paralel olarak işlenebilir hale getirir, bu da işlem kaynaklarını daha iyi kullanır ve daha fazla kaynakla verimi artırma seçeneği sunar.

SUI, Rust dilinde yazılmıştır ve sahibi olabilecek varlıkları tanımlamak için Move programlama dilinde yazılmış akıllı sözleşmeleri destekler. Taşıma programları, oluşturulmalarına ilişkin özel kurallar, bu varlıkların yeni sahiplere aktarılması ve varlıkları değiştiren işlemler dahil olmak üzere bu varlıklar üzerindeki işlemleri tanımlar.


Proje Mimarisi

SUI, her biri genel olarak benzersiz bir kimliğe sahip programlanabilir nesneler koleksiyonunu depolayan dağıtılmış bir defterdir. Her nesne tek bir adrese aittir ve her adres rastgele sayıda nesneye sahip olabilir.

Defter, belirli bir adresin gönderdiği bir işlemle güncellenir. Bir işlem nesneleri oluşturabilir, yok edebilir ve yazabilir ve bunları başka adreslere aktarabilir.

Yapısal olarak, bir işlem, bir dizi girdi nesnesi başvurusu ve defterde zaten bulunan bir Taşıma kodu nesnesine bir işaretçi içerir. Bir işlemin yürütülmesi, girdi nesnelerine ve  sahipleriyle birlikte yeni oluşturulmuş nesneler kümesine güncellemeler üretir. Gönderen adresi A olan bir işlem, A’ya ait nesneleri, paylaşılan nesneleri ve ilk iki gruptaki diğer nesnelere ait nesneleri girdi olarak kabul edebilir.


Prototipler

SUI’nin gücünü gösteren üçüncü şahıslar tarafından inşa edilen projeleri görüntüleyelim . Prototipler – SUİ ‘de NFT’LERİN gücünü sergileyen alfa öncesi oyun prototipleridir.

  • Panzerdogs x Sui

Sui altyapısının oyun ve NFT sahipliği arasında nasıl daha entegre bir geri bildirim döngüsü sağladığının bir örneği.

  • Sowork x Sui

Sowork’un haritacısı aracılığıyla yaratıcı çalışan ödüllerine ve özel NFT darphanelerine güç sağlamak için Sui üzerinde bina özellikleri anlatan bir örnek.


Yol Haritası

Şu anda yapılabilecek olanlar:

  • Akıllı sözleşmeleri yazma ve test etme
  • Yerel bir Suİ ağı oluşturma
  • Akıllı sözleşmeleri yerel ağda yayınlama ve çalıştırma

Gelecek  aylarda Yayınlanacaklar:

  1. Sui geliştiricilerinin My sten tarafından işletilen yetkililer tarafından desteklenen yukarıdakilerin hepsini yapmasına izin veren genel bir devnet
  2. My sten dışı çeşitli otoriteleri ağa dahil eden genel bir test ağı
  3. Gerçek varlıklara ve üretim uygulamalarına sahip genel bir ana ağ.

Protokolün sağlamlığına yardımcı olacak ilk üç dalganın (Ağ, Staking, Güncellemeler) detayları açıklandı. Test ağının temel hedefleri, Sui yazılımının güvenliğini ve performansını test etmek, ağ doğrulayıcılarından operasyonel mükemmelliği sürdürmek ve nihai ana ağdan önce Move-powered dApp uygulamaları aracılığıyla geliştirici deneyimini doğrulamaktır. Önümüzdeki birkaç hafta içinde, tarihler, kilometre taşları ve gereksinimler açısından “dalgaların” her biri hakkında daha fazla bilgi yayınlanacak.


Ekosistem Büyümesi

Aşağıda, ekosistem büyümesine yardımcı olabilecek birkaç girişim bulunmaktadır.

Oyun SDK’ları

Oyun geliştiricilerinin Sui blok zinciri ve Move dili ile etkileşime girmesine izin verecek bir dizi API ve Unity SDK. Geliştiriciler ayrıca L1 blok zincirinin kullanıcı tabanına ve Sui üzerine kurulu diğer varlıklara ve uygulamalara da erişebilecekler. Sui, yeni bir Web3.0 oyunları dalgası için doğrulanabilir sahiplik ile dinamik ve şekillendirilebilir zincir üstü varlıkların faydalarını sağlamak istiyor.

Yeni nesil bir dövüş oyunu olan Rushdown Revolt, düşük ücretli USDC zincir üstü işlemlerle yaratıcı ekonomilerini desteklemek için Sui’yi kullanmayı planlıyor. Rushdown Revolt’un yaratıcı direktörü Chris Kovalik,

“Sui, çalışmaları bizimki gibi oyun topluluklarının gelişmesine yardımcı olan turnuva organizatörleri ve sanatçılar arasında  imkansız olan %95’lik bir gelir payı sağlıyor” diyor.

Çapraz Zincir Köprüler

Son saldırılardan sonra çapraz zincir köprülerin güvenliği üzerinde yapılan incelemeye rağmen, Sui ekosistemine kripto alanındaki mevcut tüm likiditeyi sağlamak için önemli bir blok zinciri altyapısı parçası olmaya devam ediyorlar. Sui’de ana ağda en az 2 çapraz zincir köprüsü (Yakında) olacaktır.

Geliştirici Araçları

Sui şimdi, Rust dili JSON-RPC sarmalayıcı ve kripto yardımcı programlarından oluşan bir koleksiyon olan yeni bir Rust SDK’yı hayata geçirdi. Bu, Rust geliştiricilerini mevcut blok zinciri topluluklarından (örn. Solana) veya daha geniş Rust topluluklarından (örn. Amazon, Meta, Cloudflare vb.) kullanıcı çekmelerine yardımcı olacak.


Sui’nin işlevleri ve özellikleri

  • Eşsiz ölçeklenebilirlik ve anında yerleşim:Mevcut bazı blockchain kullanıcıları ağ kullanımı için önemli miktarda ödeme yapar ve ayrıca uygulamaların yanıt verebilirliğini sınırlayan ve web3’teki kötü kullanıcı deneyimine katkıda bulunan yüksek gecikme süresi yaşarlar. Suit, bağımsız işlemler üzerinde paralel anlaşma sağlayan ve rakipsiz hız ve düşük gecikme süresine sahip geniş bir uygulama yelpazesini destekleyen eşsiz bir ölçeklenebilirlik ile bu sorunu çözmektedir.
  • Zengin Zincir İçi Varlıkları Tanımlayabilme:

Ölçeklenebilirliği, işlem işleme ile sınırlı değildir. Düşük maliyetli bir depolamaya sahiptir ve yatay olarak ölçeklenebilir. Bu, kullanıcıların doğrudan zincir üzerinde yaşayan zengin özelliklere sahip karmaşık varlıkları tanımlamasına olanak tanır.

  •   Zincir Üzerindeki DeFi ve TradeFi İlkelleri:

Gerçek zamanlı, düşük gecikmeli zincir içi ticarete olanak tanır.

SUI’nin devam eden diğer bazı özellikleri şunlardır:

  • Zincir İçi Şeffaflığı  Uygulama
  • Varlıkların İşlevselliğini Genişletme
  • Daha iyi/Geliştirilmiş Web3 Kullanıcı deneyimi.


SUI Ekonomik Modeli

Tokenomik

SUI tokenın  toplam arz sınırı 10 milyar olacak. İlk dolaşımdaki arz ve diğer detaylar   yazı yazılırken açıklanmadı.

Token , esas olarak dört ana amaca hizmet edecektir:

  1. Dpo’ların bir parçası olarak bir ağın içinde kullanılması
  2. Gaz ücretlerini ödemek için
  3. Sui ekosisteminde kullanılan hesap birimi, değişim aracı olarak kullanılması
  4. Zincir içi yönetim etkileşimi

Kilit Paydaşlar

  • Suı platformuna işlem gönderen kullanıcılar
  • Tokenları  doğrulayıcılara devretme seçeneğine sahip olan ve  yönetişime katılma olanağına sahip olan token sahipleri
  • Platformda işleme ve yürütmeyi yöneten doğrulayıcılar

Sui’nin ekonomik modeli, blockchain ekonomik ve teşvik araştırmalarının sınırında tasarlandı. Temel amaç, Suı ekosistemine katılan çeşitli kuruluşlar arasında teşvikleri hizalayan bir ekonomik sistem uygulamaktı.

Temsil Edilen Hisse Kanıtı (Proof-of-Stake)

Sui’nin Delegated Proof-of-Stake mekanizması, Sui’nin düzenli faaliyetlerinde katılımcılar arasında teşvikleri hizalamak için kullanılır. Kullanıcılar doğrulayıcılara belirteçler delege eder ve bu ‘pay’, işlemleri işlerken ve yürütürken doğrulayıcının oylama gücünü belirler. Doğrulayıcılar, hizmetleri için, bir doğrulayıcının toplam hisse miktarıyla kabaca orantılı olarak dağıtılan hisse ödülleriyle tazmin edilir. Bir doğrulayıcının belirteçlerinin çoğu üçüncü taraf belirteç sahiplerinden devredildiği için, bir doğrulayıcı kendisi için küçük bir komisyon tutarken ödülleri bu üçüncü taraflara aktarır.

PoS Meaning in Crypto - What is Proof-of-Stake? - Crypto Academy

Sui’nin ekonomik modeli, Sui kullanıcılarına önemli bir izleme rolü bahşeder. Bir yandan, kullanıcılar işlemlerinin mümkün olduğunca hızlı ve verimli bir şekilde işlenmesini isterler. Cüzdanlar gibi kullanıcı istemcileri, en duyarlı doğrulayıcılarla iletişime öncelik vererek bunu teşvik eder. Bu tür verimli işlemler, daha az yanıt veren doğrulayıcılara göre artırılmış ödüllerle telafi edilir. Öte yandan, SUI token  delegeleri, temsilci doğrulayıcılarıyla aynı artırılmış veya cezalandırılmış ödülleri alır. Tepki vermeyen bir doğrulayıcı, bu nedenle, Sui’nin teşviklerine iki kez maruz kalır: doğrudan kesilen ödüller yoluyla ve dolaylı olarak, bahisçiler tokenları daha duyarlı doğrulayıcılara taşıdıkça, gelecek dönemlerde azaltılmış delege hissesi yoluyla kaybederler.

 

Gaz Fiyatlandırma Mekanizması

Her dönemin başlangıcında (yaklaşık 24 saat), doğrulayıcılar ağ çapında bir referans gaz fiyatı, yani yetkilinin işlemleri işlemek için istekli olduğu minimum gaz fiyatı üzerinde anlaşırlar. Doğrulayıcılar tarafından sunulan gaz fiyatı anketinden, teklifler sıralanır ve ⅔’nin hisse ağırlığına göre yüzdelik dilimi daha sonra referans gaz fiyatını oluşturur. Bu, Sui kullanıcılarına işlemlerini gönderirken bir referans fiyat verir ve gaz fiyatlarının öngörülebilirliği sayesinde daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunar.

Otorite tarafından tutulan devredilen hisse miktarının yanı sıra, artırılmış bahis ödülleri (a) referans fiyatın altında bir fiyat teklifi sunma ve (b) belirledikleri fiyat teklifini yerine getirme işlevi olarak da ödenir. (a) durumunda, referans fiyatın altında bir fiyat teklifi sunan doğrulayıcılar, artırılmış ödüller alacaktır. (b) durumunda, doğrulayıcılar, doğrulayıcıların fiyat tekliflerini yerine getirip getirmediğine ilişkin öznel değerlendirmelerine dayanarak diğer doğrulayıcılar için bir çarpan atayacaktır. Daha sonra, doğrulayıcılar tarafından sunulan bireysel çarpanlar kümesinden küresel bir çarpan oluşturulur ve iyi davranış ödüllendirilir. Her ikisini de yürütme yeteneği, bahis ödülleri ödemesi söz konusu olduğunda ödüllerin artmasına yol açacaktır.

Bu nedenle, kullanıcılar daha yüksek ödüller karşılığında işlemlerini daha hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştirebilen doğrulayıcılara yöneleceklerinden, düşük performans gösteren doğrulayıcılar kaybedecek; ödüllerde bir azalma ve ayrıca gelecek dönemlerde devredilen payda azalma yoluyla.
Genel olarak, gaz fiyatı mekanizması (a) kullanıcılar için düşük ve öngörülebilir işlem ücretleri, (b) doğrulayıcıları işlem işleme operasyonlarını optimize etmeye teşvik etmek ve spam ve DDoS saldırılarını önlemek için © temel hedefleri sağlamak için mühendislik tasarımıyla birlikte çalışır.

 

Depolama Fonu

Sui ayrıca, veri depolama fiyatlandırması için verimli ve sürdürülebilir bir ekonomik mekanizma içerir. Sui’nin yüksek verimi ve düşük gecikme süresinin ötesinde, önemli bir Sui özelliği, rastgele miktarlarda zincir üstü verileri işleme yeteneğidir. Sui depolama fonu, geleceğin doğrulayıcılarına uygulanabilir bir iş modeli sağlamak için tasarlanmıştır: Gelecekteki doğrulayıcıları, yazma anından itibaren hesaplama gaz ücretleri almadıkları zincir üstü verileri depolamak için telafi eder.

Bu ekonomik tasarım, Sui’nin birleştirilebilirliğini ve programlanabilirliğini güçlendirmek için sağlıklı bir finansal model sağlar. Geliştiriciler, yükseltilebilen ve özelleştirilebilen dinamik varlıkları uygulayabilecek ve ekonomi bu büyük miktardaki verinin zincir üzerinde makul bir maliyetle kolayca erişilebilir olmasını sağlayacaktır.
Depolama fonunun tasarımı şu zorluktan kaynaklanmaktadır: Bugün verileri işleyen ve depoya yazan doğrulayıcılar, gelecekte bu verileri depolaması gereken doğrulayıcılarla aynı olmayabilir. Bu nedenle, kullanıcı ücretlerinin bir kısmı depolama fonuna atfedilecektir ve bu daha sonra depolama için ödenen işlem ücretlerini gelecekteki doğrulayıcılara yeniden dağıtacaktır.

Zincir üstü depolama gereksinimleri yüksek olduğunda, doğrulayıcılar maliyetlerini telafi etmek için ek ödüller alacaklardır. Sürekli depolama maliyetlerini finanse etmek için depolama fonuna uzun ömür sağlamak için sistem tasarımının bir parçası olarak, ödüllerin asla anaparadan ödenmediğini, bunun yerine sermaye getirisinin yeniden dağıtıldığını not etmek önemlidir. Bunun anlamı, yüksek depolama talebi sırasında daha yüksek maliyetlere maruz kalan doğrulayıcıların, tazminat olarak daha büyük miktarda hisse ödülü almasıdır.

Sui’nin depolama modeli ayrıca, kullanıcıların daha önce zincir verilerini sildiklerinde bir ücret indirimi alabilecekleri bir silme seçeneği içerir. Bu, depolamaya artık ihtiyaç duyulmadığında kullanıcıların verileri sildiği, kendi kendini düzenleyen bir kısma mekanizması olarak hizmet eder.
Genel olarak, artan zincir içi aktivite ile daha büyük depolama gereksinimleri, SUI token’ı etkili bir şekilde dolaşımdan kaldıran ve potansiyel olarak SUI ekosistemi üzerinde deflasyonist baskı uygulayan daha büyük bir depolama fonuna yol açar.


Kapanış Düşünceleri

Suı, daha güvenli ve esnek akıllı sözleşme yazımını teşvik eden yeni bir programlama dili hamlesine sahip son derece performanslı bir L1 blok zinciridir. Suı genel amaçlı bir blockchain olarak kabul edilebilirken, birleştirilebilirlik ve yükseltilebilirlik yoluyla varlıklar için zincir üzerinde değer yaratma yeteneğinin oyun ve NFT uygulamalarına iyi bir katkı sağladığının farkındayız. Yol haritası açısından, geliştirici tabanını büyütmek için attıkları adımlar olumlu bir adımdır. Yaklaşan hackathon ile bu, daha sonra yeni kullanıcılar getirmesi gereken Suı DApp ekosisteminin büyümesini teşvik edebilir.

Suı hem geliştirici faaliyetlerinde hem de kullanıcı faaliyetlerinde (ve artan işlemlerde) ilerlemeye devam ettikçe, Suı’nin blockchain tasarımı ve sonuçta ortaya çıkan performans hakkında daha önemli bir değerlendirme yapabiliriz. Dahası, yalnızca yeterli ekonomik faaliyet olduğunda, ekonomik modelin sürdürülebilirliği daha eleştirel olarak değerlendirilebilir.

Suı’nin piyasaya sürülmesini dört gözle bekliyoruz ve Web3.0’ı herkes için daha erişilebilir hale getirme yolculuğunda olmaktan memnuniyet duyuyoruz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version