Kriptolar:
28704
Bitcoin:
$71.219
% 2.72
BTC Dominasyonu:
%52.1
% 0.01
Piyasa Değeri:
$2.60 T
% 1.32
Korku & Açgözlülük:
83 / 100
Bitcoin:
$ 71.219
BTC Dominasyonu:
% 52.1
Piyasa Değeri:
$2.60 T

Kripto para piyasasında Fed ile ilgili endişeler devam ediyor

Piyasa değeri bakımından dünyanın en büyük kripto parası Bitcoin düne kıyasla yüzde 1,4’lük değer kaybederek, yaklaşık bir haftadır tutunduğu 17 bin dolar seviyesindeki direncini kaybederek 16 bin 760 dolardan işlem görüyor.

Eylül ayında proof-of-stake konsensusuna geçen ve madenciliğinde grafik işlem gücünü terk ederek tamamen çevreci bir görünüme bürünen Ethereum’da ise düşüş Bitcoin’e kıyasla daha sert. Piyasa değeri bakımından Bitcoin’in ardından ikinci sırada yer alan Ethereum düne kıyasla yüzde 2,76’lık değer kaybı yaşayarak 1,224 dolardan işlem görüyor.

Piyasa değeri bakımından diğer büyük kripto paralarda da aşağı yönlü hareketlilik söz konusu. Binance Coin (BNB) yüzde 2,17’lik, XRP (XRP) yüzde 1,35’lik ve Dogecoin (DOGE) ise yüzde 5,62’lik değer kaybı yaşamış durumda.

Ancak piyasada kırmızı görünüm o kadar hakim ki DOGE’nin yüzde 5’lik kaybı, son 24 saatte en çok kaybettiren kripto paralar arasına girmesi için yeterli değil. Düne kıyasla yüzde 21,62’lik değer kaybıyla Numeraire (NMR) ilk sırada yer alırken, Polymath Network (POLY) yüzde 19,38, Sushiswap (SUSHI) yüzde 15,48, Fetch.ai (FET) yüzde 14,89, Aptos (APT) yüzde 8,52 ve Mask Network (MASK) yüzde 8,31’lik değer kaybetti.

Kanada Merkez Bankasının faiz artırması bekleniyor

FTX’in çöküşünden hemen sonra kriptonun hisse senedi piyasalarıyla arasındaki pozitif korelasyonun bozulduğu görülmüştü. Ancak başta ABD Merkez Bankası (Fed) olmak üzere dünya genelindeki büyük ekonomilerin merkez bankalarının sıkı para politikalarını devam ettirmesi riskli varlıklar üzerinde satış baskısı oluşturuyor. Dolayısıyla makroekonomik taraftan gelecek veri akışı piyasaların dikkate aldığı konuların başında geliyor. Varlık yönetim şirketi Ünlü & Co.’nun yolladığı günlük piyasa analizine göre Euro Bölgesi’nde TSİ 13.00’te açıklanacak GSYH rakamının çeyreklik bazda yüzde 0,2, yıllık bazda yüzde 2,1 artış göstermesi bekleniyor.

Ayrıca enflasyonla mücadele küresel ölçekte devam ederken, dün Avustralya Merkez Bankasının yaptığı faiz artırımının ardından bugün Kanada Merkez Bankasının da aynı hamleyi yapabileceği belirtiliyor. TSİ 18.00’de sonuçlanacak toplantıda politika faizinin yüzde 3,75’ten yüzde 4,25’e yükseltilmesi bekleniyor.

Kriptoyla pozitif korelasyonu dikkat çeken Nasdaq dünü yüzde 2’lik, Dow Jones yüzde 1,03’lük ve S&P 500 de yüzde 1,44’lük düşüşle kapamış durumda.

Bu makale ilk olarak CoinDesk Türkiye üzerinde yayımlanmıştır

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir