Kriptolar:
29320
Bitcoin:
$66.280
% 0.25
BTC Dominasyonu:
%53.7
% 0.15
Piyasa Değeri:
$2.44 T
% 2.51
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 66.280
BTC Dominasyonu:
% 53.7
Piyasa Değeri:
$2.44 T

Ethereum Kurucusu Buterin, Gas Ücretlerini Düşürmek İçin Yeni Bir Öneri Sundu

Ethereum kurucusu Vitalik Buterin ve Ethereum geliştiricisi Ansgar Dietrichs, ikinci katman çözümlerinin gas ücretlerini düşürmeyi amaçlayan yeni bir öneri sundu. Eğer uygulanırsa, ikinci katman gas ücretleri önemli ölçüde azalabilir.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter ve Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bu hafta Buterin ve geliştirici Dietrichs, Ethereum ikinci katman çözümlerinin gas ücretlerini düşürmeyi amaçlayan EIP-4488 adlı yeni bir iyileştirme önerdi. İkinci katman rollupların öneminin vurgulandığı öneride aynı zamanda bunların kusurları da kabul edildi. İyileştirmenin uygulanması durumunda gas maliyetlerin önemli ölçüde düşmesi bekleniyor. Söz konusu öneri ise, daha sağlam çözümler geliştirilirken gas ücretleri için hızlı bir çözüm olarak hareket edecek. 

Artan Gas Ücretleri

Bilindiği gibi Ethereum’daki gas (işlem) ücretleri, son birkaç aydır oldukça yüksek seviyelerde seyrediyor. Bu ise, Ethereum ağını kullanan birçok kişinin ağı sadece belirli bir kesimin kullanabildiği bir ağ olarak eleştirmesine neden olmuştu. Ethereum’da gas ücretleri, ikinci katman çözümleri olan optimistic rolluplar ve zk-rolluplar ile kayda değer ölçüde düşebiliyor. Ancak bu ücretler yine de görmezden gelinecek kadar düşük olmuyor. 

Nasıl Çalışacak?

İşte bu EIP-4488 önerisi, söz konusu gas ücretlerini önemli ölçüde düşürecek. Sistem hem optimistic rolluplar ve zk-rolluplar için birincil mekanizma olan calldata maliyetini azaltarak hem de bir tek blok içindeki toplam calldata için bir limit belirleyerek gas ücretlerini düşürecek. Calldata ise, ikinci katmanda gerçekleşen işlemlerin birinci katmana gönderilmesi anlamına geliyor.

Ethereum ikinci katman ölçekleme protokolü olan zkSync, attığı bir tweette söz konusu önerinin Noel gibi kısa bir sürede gerçekleştirilerek gas ücretlerini düşürebileceğini söyledi. Gas ücretlerinin ise 5 kata kadar düşecek.

Buterin’in kısa dönemde gas ücretlerini düşürmek için rollupları öne çıkarması ile Ethereum ölçekleme çözümleri de büyümeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta dünyanın en büyük kripto varlık alım satım platformu olan Binance bir Ethereum ikinci katman çözümü olan Arbitrum’u entegre ettiğini duyurdu. Birçok sektör yorumcusu ise, hareketin devam edeceğini tahmin ediyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version