Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$70.729
% 2.36
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 70.729
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

El Salvador Başkanı, ülke ekonomisini Bitcoin üzerine kurmak için yeni planlarını açıkladı

Investing.com – El Salvador Başkanı Nayib Bukele, geçtiğimiz hafta sonu Bitcoin için yeni açıklamalarda bulunarak ülkenin ekonomisini Bitcoin üzerine kurmak için daha geniş planlarını açıkladı. Bu planlar arasında bir Bitcoin şehri kurmak ve Bitcoin tahvilleri çıkarmak vardı. 

Ülkede bulunan bir yanardağ eteklerine kurulması planlanan Bitcoin şehri için jeotermal enerji kullanılacak, yeni bir belediye olarak kullanılacak ve inşası ülke tarafından çıkarılacak olan Bitcoin tahvilleri tarafından finanse edilecek. Bu özellikleriyle dünyada türünün ilk örneği olma özelliğine sahip bu olacak bu yeni şehir, kripto ekonomisi için önemli bir deney olma özelliğine sahip olması bakımından dikkat çekiyor. 

Bitcoin Şehri finansmanında kullanılacak

Şehrin inşasında finansman kaynağı olarak kullanılacak Bitcoin tahvillerinin çıkarılması konusunda kripto endüstrisinin iki önemli şirketi başrol oynayacak. El Salvador, tahvil ihracı konusunda Blockstream ve kripto para borsası Bitfinex’in ana şirketi olan iFinex ile anlaşma yapıldığını bildirdi. 

2022 yılında satışa sunulması planlanan Bitcoin tahvilleriyle finanse edilecek olan şehrin altyapısı için yaklaşık 300.000 BTC’ye (şu an yaklaşık 16,9 milyar dolar) ihtiyaç olduğu bildiriliyor. Kurulması planlanan şehir içinde konut ve ticaret siteleri yanında havaalanı, liman, demir yolu ve eğlence sektörüne dair yapılar olacağı söyleniyor. 

Başkan Bukele, sıfırdan kurulacak olan Bitcoin şehri için ayrıca katma değer vergisi dışında hiçbir verginin alınmayacağı taahhüdünde bulundu.

Bitcoin tahviliyle ilgili detaylar açıklandı

Konferansa katılan Blockstream Strateji sorumlusu Samson Mow, El Salvador Bitcoin tahvilleriyle ilgili daha fazla detay verdi. İlk etapta 1 milyar dolarlık Bitcoin ihraç etmeyi düşünen Orta Amerika ülkesinin elde edilen gelirin yarısıyla yeniden Bitcoin alınacağı belirtildi. Gelirin diğer yarısı ise şehir inşası ve Bitcoin madenciliği finansmanında kullanılacak. Bitcoin tahvilinden elde edilen gelirin yarısıyla alınacak Bitcoin’in ise piyasada alınacağı vurgusu dikkat çekiciydi. 

10 yıllık tahviller için yüzde 6,5 oranında kupon ödemleri yapılması planlanıyor. Tahvil ihraççısının El Salvador Cumhuriyeti olması sebebiyle, bir ülke tarafından çıkarılan ilk tahvil olması açısından, El Salvador bir kez daha kripto tarihine adını yazdırmış olacak. Bitfinex ise tahvil ihracını yürüten kurum olarak faaliyet gösterecek. Tahvillerin Bitcoin yan zinciri olarak çalışan Liquid Network üzerinden çıkarılacağı bildiriliyor. Bunun yanında tahviller, USD, BTC ve USDT ile satın alınabilecek.

Tahvillerin 5 yıllık kilitlenme süresi olduğu için bu satışın başarılı olarak gerçekleşmesi durumunda 500 milyon dolar tutarında Bitcoin’in piyasadan çekilmesi anlamına geliyor.

El Salvador şimdi de dijital menkul kıymetler yasası üzerine çalışıyor

Blockstream CSO’su Mow, yaptığı açıklamada El Salvador’un ayrıca bir dijital menkul kıymetler yasası üzerinde de çalıştığını söyledi. Bu kapsamda ülkede kurulacak olan bir dijital menkul kıymet borsası için ilk lisansın Bitfinex’e verilmesi planlanıyor.

Tahvil satışları konusunda Bitfinex’e güvenen El Salvador, yüksek tutarlı ticaret yapan ve balina olarak tabir edilen yatırımcı sayısının fazla olduğu bilinen borsada 1 milyar dolarlık tahvilin satılması konusunda sorun olmayacağını düşünüyor. Ek olarak Bitcoin tahvillerinde 100.000 dolarlık yatırım yapan yatırımcılara 5 yıl sonra vatandaşlık verileceği de bildiriliyor.

Bazı piyasa uzmanları ise şimdiden Bitcoin tahvillerinin yatırımcılar için yeterince ilgi çekici olup olmayacağını sorgulamaya başladı.

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version