Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$70.235
% 0.74
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 70.235
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

Bitcoin’de son ayların en kötü haftalık performansı görüldü: Endişenin sebebi ne?

Investing.com – Kripto para piyasalarının yaklaşık yüzde 43’üne hâkim olan Bitcoin (BTC) ile ilgili gelişmeler piyasanın büyük bir kısmını hızlı şekilde etkisi altına alıyor. Bu hafta Bitcoin, 56.000 doların altına sarkarak Kasım ayının en düşük seviyelerini gördü. Hafta sonu bir toparlanma gelmezse BTC, Mayıs 2021 dönemi sonrası en kötü haftalık performansını görmüş olacak. 

Bitcoin, haftanın son iş gününde 1,07 trilyon dolar sermaye değeri ve son 24 saatte yüzde 6’ya yaklaşan değer kaybıyla 56.250 dolar seviyesinde devam ediyor.

Kripto para piyasası bu hafta olumsuz haberlerle kötü bir performans gösteriyor

Bu hafta kripto para piyasaları için olumsuz olarak nitelendirilen birkaç münferit gelişme yaşandı ve piyasadaki toplu satışlar bu gelişmelere bağlandı. Bunlardan ilki ABD cephesinden gelirken Joe Biden’ın altyapı tasarısını imzalayıp yasal hale getirmesi, paketin içindeki kripto düzenlemelerinden dolayı kripto işletmeler ve yatırımcıları tarafından endişeyle karşılandı. 

Diğer yandan, Çin kanadından kripto baskılarının devam edeceğine dair görüşlerin bildirilmesi, piyasadaki olumlu havayı dağıtan başka faktör oldu. Ayrıca bu hafta yine Uzak Doğu’dan gelen bir haber, endişelerin katlanmasına yol açıyor. 

Bir efsane haline gelen Mt.Gox borsasının iflas etmesi sonrasında yıllardır sürüncemede olan mağdurlara tazminat dağıtımında son aşamaya gelindi. Aslında yaklaşık bir aydır kripto gündeminde olan bu durum bu haftanın başlarında Mt.Gox kayyum heyeti Nobuaki Kobayashi’nin tazminat ödeme planının artık kesinleştiğini duyurmasıyla yeniden alevlendi.

Piyasadaki genel görüş ise Tokyo mahkemesinin geri ödeme planını imzalamasıyla mağdurlara dağıtılacak olan BTC’lerin hızlı bir şekilde piyasalarda satışa konu olacağı. Zira Mt.Gox mağdurlarının o yıllarda Bitcoin’lerini 100-1000 dolar bandında aldığı düşünülüyor. Şimdiki Bitcoin fiyatı ortalama 56.000 dolar seviyelerinde olduğu için piyasada mağdurların zararlarını telafi etmek için satış yapabileceği görüşü hâkim durumda.

Mt.Gox mağdurlarına geri ödemelerin ise 2022 yılının ilk yarısında yapılacağı düşünülüyor. Ancak bu satış baskısının endişesi şimdiden piyasayı sarmış olabilir. 

Peki, Mt.Gox için gerçekten endişe etmek gerekir mi?

Mt.Gox, bir zamanların en büyük kripto para borsasıydı ve o zamanki ticarete göre Bitcoin hacminin yaklaşık yüzde 70’i bu borsa üzerinden gerçekleşiyordu. Yaşadığı 2 büyük hack olayından sonra toparlanamayan kripto borsası 850.000 Bitcoin çaldırdıktan sonra sadece 200.000 BTC’yi geri alabildi ve 2014 yılında iflasını açıklamak zorunda kaldı. 

Mt.Gox kayyum heyeti, ödemelerin mümkün olan en kısa zaman yapılacağını açıklamasına rağmen henüz ödeme planı netleşmemiş durumda. Ayrıca diğer bir konu ödemelerin Bitcoin cinsinden mi yoksa itibari para cinsinden mi yapılacağı konusu da henüz belli değil.

Bazı kripto analistleri ise bu konuda endişenin abartıldığını düşünüyor. Gerekçe olarak ise şu anki işlem hacimlerini gösteriyorlar. Kripto para pazarında şu an ortalama 100-130 milyar dolarlık günlük bir işlem hacmi söz konusu. Bu rakam 2017 yılıyla kıyaslandığında 10 katı büyüklük anlamına geliyor. 

Şimdi Mt.Gox kullanıcılarına ortalama 8,5 milyar dolarlık olarak yapılması planlanan tazminat ödemesi BTC cinsinden gerçekleşir ve bunun bir ödeme planı dahilinde yapılacağı göz önünde bulundurulursa bu piyasaya parçalar halinde BTC gireceği anlamına gelir. İyimserler, ödemelerin aylara bölünmesi durumunda gelebilecek satışlar sonrasında mevcut işlem hacmi dikkate alındığında piyasanın bu satış baskısını karşılayabileceğini düşünüyor.

Ancak ortada bir gerçek var ki diğer olumsuz haberlerle birlikte Mt.Gox endişesinin de piyasanın gündeminde olduğu görülüyor. Özetle Bitcoin için uzun vadeli beklentiler hâlâ olumlu olsa da 2021 yılının son haftaları ve 2022 yılın ilk ayı, Bitcoin başta olmak üzere kripto para piyasaları için oldukça hareketli geçeceğe benziyor.

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version