Kriptolar:
29261
Bitcoin:
$62.261
% 1.34
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.32
Piyasa Değeri:
$2.31 T
% 3.67
Korku & Açgözlülük:
57 / 100
Bitcoin:
$ 62.261
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.31 T

ABD bankaları, Bitcoin teminatlı krediler üzerine araştırmalar yapmaya başladı

Investing.com – ABD’nin yüksek profilli bankaları, Bitcoin’i yatırım aracı olarak kullanmadan önce dünyanın en büyük kripto varlığını kredi teminatı olarak kullanmanın yollarını arıyorlar.

Son gelişmelere göre ABD’nin önde gelen bankalarından Goldman Sachs, kurumsal nakdi kredilerde Bitcoin teminatı almanın yöntemlerini araştırıyor. Söylentilere göre Bitcoin’i teminat olarak kullanmak isteyen tek ABD bankası Goldman Sachs değil.

Planlamaya göre bankalar, teminat olarak kullanmak üzere ABD’deki mevcut ETF ürünleri gibi teminatlara yönelecek olup spot Bitcoin’den uzak duracak. Bu yolla üçüncü taraf kullanılarak bir nevi repo sistemi üzerinden teminatlandırma yollarını araştırıyorlar.

Bu gelişme hakkında bilgi veren kişiler, bu girişimi, gelecekte kripto paralara bağlı olarak sunulacak ürünler için bir zemin oluşturma olarak görülüyor. Aynı zamanda Bitcoin teminatlı nakit kredi projesinin hayata geçmesi, Wall Street’in 2,5 trilyon doların üzerinde bir büyüklüğe sahip piyasayı benimseme yolunda önemli bir adımı olarak görülecek.

Mevcut , şimdi Goldman Sachs’ın teminatlandırmada kullanılacak 3 taraflı repo sistemi için onay almaya çalıştığı yönünde. Ancak Goldman Sachs’tan henüz konuyla ilgili resmi bir açıklama gelmedi.

Diğer yandan Bitcoin destekli krediler, yeni bir girişim değil. Bu yılın başlarında Silvergate ve Signature gibi kripto ile ilişkili daha küçük bankaların Bitcoin destekli nakdi kredi hizmetleri sunduğu biliniyor.

Bitcoin teminatlı kredi fikri ilk ortaya çıktığında ABD Para Birimi Denetleme Ofisi (OCC) Başkanı Brian Brooks, Bitcoin’in nakit bir karşılığı olduğunu teminat için elverişli olabileceği şeklindeki yorumuyla, bu fikre kısmen sıcak bakmıştı.

Olası bir Bitcoin teminatlı kredi için onay konusu

ABD bankaları bu tür bir kredi ürünü için planlamalar yapsa da düzenleyicilerin onay verip vermeyeceği ise başka bir konu. ABD’de şu an kripto paralarla ilgili düzenleyici henüz netleşmediğinden kripto teminatlı krediler konusuna nasıl yaklaşacağı bilinmiyor. 

Olası bir onayın ise Para Birimi Denetleme Ofisi (OCC) ile birlikte ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ve Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) gibi kurumlardan gelmesi bekleniyor.

Bitcoin gözetimi için 3. taraf olarak bu kurumlar öne çıkabilir

Bitcoin teminatlı bir kredinin olası kabulü halinde 3. taraf olarak hizmet verecek ABD kurumları hazırda bekliyor. Bu kurumlar arasında hâlihazırda kripto gözetim hizmeti veren Coinbase ve Fidelity Digital Assets, bankalar için Bitcoin gözetiminde öne çıkabilir. Ancak henüz bu kurumlarda konuyla ilgili herhangi bir yorum yapmadı.

Kripto varlıklarla ilgili ürünler için çeşitli planlar yapılırken bu tür haberler Bitcoin başta olmak üzere kripto varlıkların kullanım alanının genişlemesi açısından son derece önemli görülüyor. Ancak kripto paraların küresel adaptasyonu önündeki en büyük engel, bu dönemde düzenleyici sorunları gibi duruyor. 

Ülkelerin yasaklama yoluna gitmeden ortak bir kripto para düzenleme çerçevesi üzerinde mutabık kalması, kripto para endüstrisine olan güveni artırabilir. Böylece kripto sektörü daha sağlıklı bir büyüme yoluna gireceği düşünülürken bazı piyasa katılımcıları bunun kriptoların merkezsiz doğasına aykırı olduğu konusunda eleştirilerine devam ediyor. 

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version